Erste Bank meziročně klesl zisk o polovinu

Čistý zisk rakouské společnosti Erste Bank, která v Česku vlastní Českou spořitelnu, se podle očekávání výrazně propadl. Rakouská banka za první tři čtvrtletí letošního roku vykázala zisk na úrovni 720,1 milionu eur, což znamená meziroční pokles o polovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pobočka České spořitelny

pobočka České spořitelny | Foto: Marián Vojtek

Trh očekával, že čistý zisk Erste propadne meziročně o více než polovinu. Podle analytika společnosti Atlantik Milana Lávičky jsou tedy dnes zveřejněné výsledky pozitivním překvapením.

"Opět začíná být zájem o úvěry, banka zaznamenala také nárůst klientských vkladů a výsledkům výrazně pomohlo snížení nákladů, které souvisí se snižováním počtu zaměstnanců," uvedl Lávička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Milanem Lávičkou na Rádiu Česko

Meziroční pokles zisku Erste zapříčinil zejména loňský prodej pojišťovacích aktivit společnosti. Bez něj by byl propad zhruba patnáctiprocentní.

"Další faktory jsou také výrazný nárůst tvorby opravných položek k nespláceným úvěrům a určité zpomalení růstu výnosů," doplnil Lávička.

Za klíčové pro banku nyní analytici považují to, zda už se nárůst počtu nesplácených úvěrů zastavil. Ředitel Erste Andreas Trichl tvrdí, že ano. Někteří ekonomové o tom ale pochybují.

Lávička očekává, že podíl nesplácených úvěrů v portfoliu banky nadále poroste, tempo nárůstu se však bude snižovat. "Růst se ještě nezastavil, ale oproti tempu, jaké jsme mohli vidět začátkem roku, už výrazně zpomalil," domnívá se analytik.

Připomněl také, že dopad na Českou spořitelnu bude záviset na vývoji úvěrového portfolia banky samotné. "Ale tento vývoj bude asi podobný, jako v celé skupině," dodal Lávička.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme