30. 10.

30. říjen 2009

Mawaca: Rupestres Sonoros

Ty nejznámější brazilské styly, samba a bossa nova, vznikly prolnutím bělošských vlivů z Evropy a černošských z Afriky. V Brazílii žije ale vedle černochů i bělochů ještě třetí etnikum, a tím jsou původní obyvatelé, Indiáni, jejichž hudba je ve světě téměř neznámá. To se snaží napravit skupina Mawaca ze Sao Paula, kterou tvoří výhradně ženy. Inspirací jejích nejnovějšího alba Rupestres Sonoros jsou popěvky Indiánů z Amazonie. Mawaca tak navazuje na průkopnické etnografické výzkumy, uskutečněné před 30 lety zpěvačkou Marlui Mirandou, která na indiánské motivy natočila několik alb. Vědeckému výzkumu se věnovala i vedoucí Mawacy, zpěvačka a skladatelka Magda Pucci. Ta souběžně s natáčením alba dokončila svoji magisterskou práci z antropologie, jejímž tématem byli právě amazonští Indiáni.

Mawaca

So Pere Watxe

Portugalský název alba skupiny Mawaca, které dnes posloucháme, Rupestres Sonoros, znamená v překladu Zvukové petroglyfy, tedy, nápisy vyryté do skal prehistorickými obyvateli, jimiž jsou v tomto případě jihoameričtí Indiáni. Píseň Cançao Kayapó inspirovaly zpěvy kmene Kayapó z Amazonie.

Cançao Kayapó

Ahkoy Té

Přítoky Amazonky vyplňují nejen podstatnou část Brazílie, ale zasahují i do sousedních států - z Kolumbie například přitéká řeka Putumayo a z Bolívie Guaporé - a právě od Indiánů kteří žijí v této oblasti pochází následující melodie, Tupari, kterou uslyšíme ve zpracování dámské skupiny Mawaca ze Sao Paula.

Tuparí

Asurini

Skupina Mawaca zařadila na své album Rupestres Sonoros vedle motivů z Amazonie i styly z jiných částí Brazílie. V severní části země, ve federálním brazilském státě Pernambuco, existuje tanec, který je oslavou života a lidské vzájemnosti. Tančí se v kruhu a jmenuje se ciranda [siranda] . Album obsahuje jeho svéráznou verzi s názvem Ciranda Indiana Remix

Ciranda Indiana Remix

Tamota Moriore

Spustit audio