Novým kandidátem na eurokomisaře je Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý se vrací na scénu. Vláda ho navrhne jako eurokomisaře, když se politické strany na nikom nejsou schopné dohodnout. Případná kandidatura někdejšího ministra průmyslu by přitom nevadila ani velké části politiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bývalý politik Vladimír Dlouhý

bývalý politik Vladimír Dlouhý | Foto: Petra Čechová

Spor o nového eurokomisaře se přiostřuje. Politické strany se na jméně nemohou už týdny shodnout. Proto premiér Jan Fischer přichází s vlastním kandidátem - polistopadovým ministrem Vladimírem Dlouhým. Ten pro stát naposledy pracoval jako člen Národní ekonomické rady vlády, takzvaného NERVu.

Případná nominace Dlouhého, který byl ministrem v 90. letech, by vyřešila především spory mezi ODS a ČSSD. Zatímco občanští demokraté navrhují Alexandra Vondru, ČSSD by v Bruselu ráda viděla stávajícího eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Výběr zkušeného politika schvalují představitelé ODS, TOP 09 a také KSČM. Naopak pro Stranu zelených a Lidovce je nepřijatelný.

"Já bych preferoval člověka, který je spojený s veřejným životem, s veřejnou funkcí, a který nikdy nebyl členem komunistické strany, ale není spojen ani s privatizací v devadesátých letech," zdůvodnil postoj strany její šéf Cyril Svoboda.

Podle KDU-ČSL navíc není o čem vyjednávat, rozhodnutí o eurokomisaři závisí na vládě. "Premiér se neobrací na politické strany, aby s nimi diskutoval, jaké přednosti, výhody nebo nevýhody má nominace Vladimíra Dlouhého. Je to jenom jeho nominace," řekl Cyril Svoboda.

Předseda strany Karel Schwarzenberg ale rozhodnutí vlády jednat samostatně bez ohledu na politické strany považuje za oprávněné.

Ondřej Kapic, Barbora Mocová, Alena Adámková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme