Ukrajina žádá o pomoc kvůli chřipkové epidemii

Ukrajinu zasáhla chřipková epidemie. Země se obává, že jde o virus prasečí chřipky. Třiatřicet osob už zemřelo kvůli infekci dýchacích cest, u čtyřech obětí byl ale potvrzen právě virus prasečí chřipky. Vláda už proto zavedla velmi přísná preventivní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

V devíti ukrajinských oblastech vyhlásila vláda karanténu. Na tři týdny byly uzavřeny školy a ruší se všechny veřejné akce. Přísnější režim panuje také na hranicích. Cestující kontrolují namátkově i lékaři.

Ukrajina už požádala mezinárodní společenství o pomoc. Potřebuje zejména léky, vakcíny proti viru prasečí chřipce a také ochranné roušky. Kabinet Julie Tymošenkové ale zatím nerozhodl o hromadném očkování.

Experti uklidňují, že situace na Ukrajině není až tak dramatická a odpovídá chřipkové epidemii v jiných zemích. Polsko se nabízí, že bude analyzovat vzorky hospitalizovaných ukrajinských pacientů, aby se rychleji zjistilo, jakým typem chřipky onemocněli.

Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme