Premiér zřejmě přijde s vlastním kandidátem na eurokomisaře

Spor o nového eurokomisaře se přiostřuje. Politické strany se na jméně nemohou už týdny shodnout. Podle Lidových novin proto premiér Jan Fischer přichází s vlastním kandidátem - polistopadovým ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ekonom a univerzitní pedagog Vladimír Dlouhý

ekonom a univerzitní pedagog Vladimír Dlouhý | Foto: Petra Čechová

Fischer už při představování dalších priorit vlády 21. října nastínil, jak by v kauze eurokomisaře postupoval:

"Pokud v tomto nedojde k dohodě napříč politickým spektrem, což bych jednoznačně preferoval, vezmu odpovědnost na sebe a navrhnu vládě kandidáta, který podle mého názoru bude nejlépe reprezentovat Českou republiku."

Hlasy pro

Jméno Vladimíra Dlouhého jako premiérova kandidáta na eurokomisaře zatím nikdo z vlády výslovně nepotvrdil, politici se už ale k této možnosti pro Radiožurnál vyjádřili.

Pro TOP 09 - jak potvrdil předseda Karel Schwarzenberg - je ekonom Dlouhý vhodným kandidátem. "Potřebované kvalifikace má, neboť má bohatou politickou zkušenost - byl ministrem naší vlády po několik let. Osvědčil se v různých firmách s dobrou pověstí, ve kterých pracoval potom, když odešel z politiky. A je velmi dobře jazykově vybavený," poznamenal Schwarzenberg.

I proti

Proti Dlouhému se ale postavil šéf ČSSD Jiří Paroubek. Nesouhlasili by ani zelení a lidovci.

Jejich předseda Cyril Svoboda má k tomu hned několik důvodů: "Já bych preferoval člověka, který je spojen s veřejným životem, s veřejnou funkcí. A který, nejen, že nebyl členem komunistické strany, a není ani spojen s privatizací v 90. letech."

Exministr Vladimír Dlouhý by zřejmě nebyl přijatelný ani pro Občanskou demokratickou stranu. Místopředseda ODS Petr Gandalovič připomněl, že strana už svého kandidáta má - Alexandra Vondru.

O nominaci o evropské komise se uchází například současný eurokomisař Vladimír Špidla, kterého prosazuje ČSSD, nebo Alexandr Vondra, kterého by v Bruselu ráda viděla ODS. Komunisté by chtěli Vladimíra Remka, lidovci Pavla Svobodu a kandidátem zelených je Jan Švejnar.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme