Belgie si pronajala od sousedního Nizozemska věznici

Sousedé si mají pomáhat. Dobrým příkladem mohou být Belgie a Nizozemsko. Po několikaměsíčním jednání pronajalo Nizozemsko svému menšímu sousedovi jednu ze svých věznic. Belgie tím chce částečně vyřešit problém přeplněnosti svých vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plot vězení

plot vězení | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Belgie si na tři roky pronajímá celou věznici v jihonizozemském Tilburgu. Velmi brzy tam umístí 500 vězňů. Dohodu o tom podepsali belgický ministr spravedlnosti Stefaan De Clerck a jeho nizozemský protějšek Nebahat Albayrak.

Belgie za pronájem vězení ročně zaplatí 30 milionů eur. Chce tak řešit palčivý problém s přeplněností svých nápravných zařízení.

Těsně před podpisem smlouvy došlo ve věznici v Lovani ke střetům vězňů se strážci. Vzbouřenci zajali rukojmí. Bilance střetu je jeden mrtvý a pět zraněných.

Věznici v nizozemském Tilburgu bude řídit belgický management. Dozorci budou ale nizozemští. Vězni z frankofonní části Belgie proto mohou mít závažný problém. Dorozumívacím jazykem v tomto vězení bude totiž vlámština.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme