Banky ode dneška ruší některé poplatky

Od dnešního dne začíná platit nový zákon o platebním styku. Norma sjednocuje pravidla pro banky a další instituce, které se bezhotovostními převody peněz zabývají, v celé Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Klienti českých bank se mohou těšit například na převod peněz do dvou dnů nebo na zrušení poplatku za zrušení účtu. Nově také budeme ručit za neoprávněné transakce s naší kartou v případě její ztráty do výše 150 eur, místo původních 4 a půl tisíce korun.

Ruší se také poplatek za blokaci ztracené nebo odcizené platební karty. Podle Jana Matouška z České bankovní asociace se ale v tomto případě povinnosti klientů nemění.

"Ty povinnosti jsou stále stejné. Jde o to, že klient když zjistí ztrátu či odcizení karty, tak musí bez zbytečného prodlení tu ztrátu nahlásit. Musí se také vyvarovat porušení svých povinností, nesmí mít například poznamenaný PIN kód na kartě," řekl Matoušek.

Normu vítá i organizátor petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek Patrik Nacher. Oceňuje především zrušení nepopulárního poplatku za blokaci karty, která byla odcizena.

"To je jeden z poplatků, který byl nejčastěji kritizován, protože v momentě, kdy je člověk stresovaný z toho, že karu ztratil nebo byl okraden, tak aby ještě zaplatil za to, aby nebyla zneužita, to byla poněkud absurdní situace," uvedl Nacher.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme