USA odmítly požadavek na zmrazení výstavby židovských osad

Zmrazení výstavby židovských osad na okupovaných územích není podle americké ministryně zahraničí podmínkou k obnovení mírového procesu. Hillary Clintonová to prohlásila v Jeruzalémě po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Otevřeně se tak postavila na stranu Izraele, který nabízí Palestincům rozhovory, ale zároveň chce pokračovat v budování židovských sídel na západním břehu Jordánu. Právě tam by měl přitom teoreticky vzniknout palestinský stát.

Netanjahu řekl, že je připraven s Palestinci jednat, ale bez předběžných podmínek. Izrael prý je ochoten omezit výstavbu osad, ale to až na základě jednání. Clintonová to označila za "bezprecedentní" ústupek.

Jak ona sama, tak i celá americká vláda Baracka Obamy se přitom od lednového nástupu do funkce snažily židovský stát přimět k úplnému zmrazení výstavby. Teď Američané tvrdí, že tento postoj trvá, ale nikoli prý jako podmínka k jednání, kterou prosazují Palestinci.

Pravicoví komentátoři v Izraeli už delší dobu oceňují, že se Netanjahuovi podařilo zlomit americké vedení. Levicoví naopak spolu s palestinskými kritizují, že se prý Bílý dům i pod Obamovým vedením opět vydal cestou nevyvážené podpory Izraele.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme