OSN se snaží dojednat rozdělení moci v Afghánistánu

OSN se snaží v Afghánistánu za každou cenu zabránit tomu, aby opoziční kandidát Abdulláh Abdulláh bojkotoval druhé kolo prezidentských voleb. Výrazně by tak totiž poškodil legitimitu vítězství zbývajícího kandidáta Hámida Karzaího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán - příslušníci policejní jednotky nabíjejí zbraně (ilustrační foto)

Afghánistán - příslušníci policejní jednotky nabíjejí zbraně (ilustrační foto) | Foto: US Department of Defense

Jak uvádí například britský deník Guardian, západní diplomaté se v posledních hodinách pokouší oba rivaly přimět k dohodě o rozdělení moci.

Abdulláh by nevyhlásil bojkot, jak plánuje, a namísto toho by uznal za prezidenta Karzaího a přijal některé důležité funkce v jeho nové vládě. Tak má podle diplomatických zdrojů vypadat další fáze budování demokracie v Afghánistánu, na které se teď v zákulisí horečně pracuje.

Karzaí čelí obvinění, že jako dosavadní prezident nechal ve velkém rozsahu zmanipulovat první kolo hlasování. Abdulláh bojkot zvažuje proto, že podvody prý hrozí i ve druhém kole. Pokud by se ale oba politici v klidu dohodli na rozdělení moci, druhé kolo by se za týden konat vůbec nemuselo. Odpadly by tak obavy o bezpečnost hlasování a hlavně o jeho legitimitu.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme