V Číně experimentují s počasím

Do čínské metropole přišla zima. Sněžení ale experti vyvolali uměle. Podle meteorologů jde o desetiletý rekord a důvodem je snížení následků sucha, které Peking a okolí dlouhodobě sužuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na zamrzlé jezero v Pekingu

na zamrzlé jezero v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Čína provádí úspěšně pokusy s počasím už několik let, jasnou oblohu dokázala zajistit při loňských olympijských hrách a naposledy před měsícem při oslavách 60.výročí vzniku ČLR.

Zatímco např. obyvatelé v Hong Kongu si užívali třicetistupňového vedra, v Pekingu předčasně udeřila zima, podle meteorologů nejdříve za posledních deset let. Z oblohy několik hodin padal sníh vyvolaný za pomoci rozprašovaných chemikálií.

Jak prohlásil šéf úřadu odpovědného za změnu počasí, Čang Čchiang, jeho pracovníci vždy využijí příležitost zajistit dostatek srážek, a to kvůli přetrvávajícímu suchu.

Studené počasí a silný vítr ale na druhé straně negativně ovlivnily leteckou dopravu v metropoli. Lety byly zpožděny a podobné problémy postihly i námořní spojení v provincii Šan-tung.

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme