Akademický senát zvolí nového děkana plzeňských práv

Plzeňské právnické fakultě může hrozit nucená správa nebo dokonce zrušení, pokud akademický senát nezvolí nového děkana. Senát rozhoduje mezi Jiřím Pospíšilem, pověřeným řízením fakulty, a pražským advokátem Karolem Hrádelou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Pospíšil a Hrádela jsou totiž jedinými kandidáty na nového děkana. Pro jednoho z nich musí zvednout ruku nejméně deset z osmnácti členů senátu

Pokud by Akademický senát nikoho nezvolil, tak by mohlo ministerstvo školství na fakultu uvalit nucenou správu, případně ji dokonce zrušit. Potvrdila to předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková:

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková o právnické fakultě a novém děkanovi

"Z mého hlediska, ať bude zvolen kdokoli, tak pro akreditační komisi, jakmile bude mít legitimitu tím, že byl zvolen akademickým senátem, je partnerem, se kterým budeme dál jednat."

Volit bude tentýž senát, který už jednou selhal - fakultu totiž stíhala ostuda za ostudou také kvůli jeho nečinnosti. Svoje léky na pošramocenou pověst školy si jak Poslíšil, tak Hrádela nechávají až na zítra. Pospíšil už na fakultě s některými změnami začal. Také podle Hrádely se musí ustálit pedagogický sbor a musí přibýt docenti a profesoři.

Skandál na škole vypukl, když se zjistilo, že některé vědecké práce kandidáti opsali a jiné na fakultě úplně chybí. Navíc někteří studenti absolvovali podezřele rychle.

Otazníky nad prací poslance Bendy

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru a poslanec ODS Marek Benda mohl získat titul doktora práv neoprávněně. Uvedla to Česká televize. Jeho rigorózní práce na plzeňských právech je shodná s tou magisterskou a údajně neodpovídá pravidlům na rozsah.

Počet stran je sice dostatečný, nejedná se ale o normostrany, těch je po přepočtu jen 57. Oponenty práce byli navíc bývalí proděkan Milan Kindl a jeho partner s advokátní kanceláře Ondřej David.

Benda se ale hájí. Jeho magisterská práce prý byla jako rigorózní uznána.

Milan Kopp, Lenka Jansová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme