Izrael zatkl židovského osadníka podezřelého z terorismu

Izraelská tajná služba a policie zatkla amerického emigranta Jacka Teitela podezřelého z přípravy několika teroristických útoků. Má jít o vraždy dvou Palestinců, ale taky o útoky na izraelské homosexuály, policii a na předního profesora, který vytrvale kritizoval židovské osadníky na okupovaných územích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Teitela zatkli už před měsícem, izraelské úřady ale povolily zveřejnění případu až teď. Kauza se okamžitě objevila na titulních stranách dnešních izraelských novin.

Zatčený náboženský radikál měl ve svém bytě několik samopalů a dalších zbraní. K většině útoků se podle policie přiznal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček o zatčení židovského osadníka podezřelého z terorismu.

Před 12 lety měl Ja'akov Teitel zavraždit arabského pastevce u Hebronu a palestinského taxikáře v Jeruzalémě. V posledních letech předpokládaný terorista chystal útoky na gaye a několikrát nastražil výbušniny i proti policii, aby ji odradil od ochrany homosexuálů. Poslal také jedné křesťanské rodině bombu, která vážně zranila patnáctiletého chlapce.

Loni prý Teitel připravil nálož na předního jeruzalémského profesora Ze'eva Sternhella. Ten patří ke známým kritikům židovských osadníků. Právě Sternhell teď prohlásil, že Izrael by měl stejně tvrdě postihovat arabský i židovský teror. U palestinských teroristů například mnoho politiků prosazuje demolice jejich domů.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme