Spuštění datových schránek provázejí rozpaky

2. listopad je první pracovní den, kdy fungují datové schránky. Jde o elektronické úložiště dat pro doručování dokumentů mezi státními úřady a firmami zapsanými v obchodním rejstříku. Systém schránek by měl ušetřit státu víc než 200 milionů korun ročně na poštovních poplatcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Datové schránky zřizuje a spravuje ministerstvo vnitra a provozuje je Česká pošta. Podle zákona je musejí úřady a firmy zapsané v obchodním rejstříku používat od 1. listopadu. Sankce za neaktivování schránky ale nehrozí.

"Problém je v tom, že u orgánů veřejné moci, které si stránku neaktivují samy, nemáme žádnou jistotu, že o tom vůbec ví, že se to naučily ovládat. Čili spouštíme velký kontrolní projekt - budeme kontrolovat, jestli jsou zprávy ve schránkách také vybírány, a zda orgány veřejné moci i právnické osoby tento způsob komunikace využívají," řekl ministr vnitra Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešek je první pracovní den, kdy fungují datové schránky. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko Zdeněk Zajíček, bývalý náměstek ministra vnitra, který měl agendu spojenou se zaváděním datových schránek na starosti.

Firmám a úřadům, které nebudou používat datové schránky, i když jim to ukládá zákon, bude pomáhat speciální tým. Podle ministra vnitra Martina Peciny si před 1. listopadem schránku zpřístupnila necelá třetina firem a zhruba polovina úřadů.

Orgány veřejné moci přitom ke zprovoznění datové schránky ještě před prvním listopadem vyzvala vláda, připomíná Pecina: "Ze 7564 orgánů státní moci si schránku samo aktivovalo 4043, což je 53 procent. U právnických osob je ten poměr bohužel horší, z 342 115 si schránku aktivovalo pouze 29 procent."

"V tuto chvíli má aktivovanou datovou schránku sto procent subjektů. Protože ze zákona byly k 1. listopadu všechny datové schránky automaticky aktivovány," řekl Rádiu Česko Zdeněk Zajíček, bývalý náměstek ministra vnitra, který měl agendu spojenou se zaváděním datových schránek na starosti.

"Věřím tomu, že po prvotní nedůvěře, která může panovat a nejasnostech, které budou mít některé firmy a úřady s tím, jak pracovat s datovou schránkou, tak se celý systém zaběhne a bude využíván. Jsem o tom přesvědčen," uvedl Zajíček.

Přechod k novému systému ale provázejí rozpaky

Z celkového počtu 340 tisíc úřadů a podnikatelů, kteří se musejí k datovým schránkám připojit povinně, to zatím udělalo jen zhruba 110 tisíc. Na problémy si stěžují například soudci a zastaralá počítačová síť způsobuje problémy údajně i Ministerstvu spravedlnosti.

"Zkušenosti máme zatím velmi malé, protože se podařilo odeslat do datových schránek jen pár zpráv. Problém je v tom, že takto rozsáhlý projekt měl být zkoušen už dávno a nikoli až po účinnosti zákona. My teprve nyní začínáme zkoušet, jak se bude doručovat do datových schránek. Minulý týden celý systém ,kleknul' u Krajského soudu v Praze. Nevíme, jak se bude chovat v situaci, kdy se bude z našeho soudu doručovat dva tisíce zásilek denně," řekl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu místopředseda Městského soudu v Praze Jaromír Jirsa.

Do systému datových schránek se nijak zvlášť nehrnou ani podnikatelé. "Myslím si, že každá technika, která se zavádí, sebou nese samozřejmě problémy. Podnikatelé se tomu nebrání, ale zdá se jim to jako další obtěžování. Na druhou stranu je to ale moderní technologie a stejně to jednou tam skončí. Souhlasím ale s tím, že se to mělo zkoušet delší dobu," řekl Radiožurnálu předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké hlavní problémy spuštění datových schránek doprovází? V Poledních ozvěnách Radiožurnálu odpovídali místopředseda Městského soudu v Praze Jaromír Jirsa a předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Zpráva, která bude v datové schránce deset dnů, bude považována automaticky za doručenou, i když si ji adresát nevyzvedne. To podle Dandy bude způsobovat problémy. "Věřím, že se z toho ale nějakým způsobem dostaneme," uvedl.

Pokud budou problémy technického charakteru s doručováním, tak se podle Jirsy do spisu pořídí záznam o tom, že to do datové stránky doručit nelze a doručí se normálně poštou. "Takovýto postup je ale proti smyslu zákona," dodal.

Zdůraznil, že všechno plyne z toho, že neproběhl zkušební provoz tohoto megalomanského projektu. "Problém je v tom, že dráty, kterými mají datové schránky odcházet adresátům, nejsou zřejmě dostatečně silné a budou problémy s doručováním, s exekucí. Za několik let tak vzniknou spory," řekl Jirsa.

Podle předsedy Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy firmy mají většinou dobré vybavení a nebezpečí jako u soudů jim nehrozí. "Ale faktem je, že v okamžiku, kdy zahltíte tisíci informacemi systém, který na to nebyl připraven, tak to vidím jako veliký problém. Neumím si představit, že za 2 roky mi někdo zahájí exekuci za to, že jsem něco vyzvedl nebo nevyzvedl. Snad se ale podaří soudům tyto věci vyřešit," řekl Danda.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme