Spisovatel Umberto Eco uvádí v Louvru svůj kurátorský projekt

Italský spisovatel Umberto Eco zahajuje v muzeu v Louvru sérii svých akcí. Sedmasedmdesátiletý spisovatel, který se proslavil romány Jméno růže a Foucaultovo zrcadlo, je teď hostujícím kurátorem pařížského muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louvre za soumraku

Louvre za soumraku | Foto: Fotobanka stock.xchng, Jan Jelínek

Podle překladatelky italské literatury Gabriely Chalupské se bude Umberto Eco jako hostující kurátor hlavně snažit poukázat na bohatství a mnohotvárnost světa kolem nás.

"Protože je to člověk velmi vzdělaný, s obrovským přehledem. A myslím, že celá akce bude představovat jakousi rekapitulaci jeho životního díla. On je v tom věku, kdy se rekapituluje," řekla Chalupská Rádiu Česko.

Eco už dříve řekl, že si zvolil téma "Závrať ze seznamu," což je vlastně název jeho posledního díla. Má se tak jmenovat i výstava v Louvru, věnovaná "závrati z umění" v průběhu staletí a její návštěvníci budou moci podle Eca obdivovat seznamy barev, míst, jmen, čísel a tak dále.

Přehrát

00:00 / 00:00

O italském spisovateli Umberto Ecovi a jeho projektech hovořila na Rádiu Česko překladatelka italské literatury Gabriela Chalupská.

Základem celé akce je výstava - grafika a další umělecké předměty, které se vztahují k seznamům. Zároveň tam budou koncerty, literární performance, přednášky, divadelní představení, konference, promítání filmů z počátků kinematografie.

"Všechno by se mělo vztahovat k tomu, jak seznamy umělce inspirují k dalším uměleckým dílům," uvedla překladatelka.

Eco je odborníkem v oblasti sémiotiky - nauky o znacích. Právě tento obor podle Chalupské ovlivňuje hodně i jeho literární dílo.

"Vlastně ve všech jeho románech jsou nějakým způsobem ty znaky skryté, obsažené. Jeho romány se dají číst ve více rovinách - jako historický román, detektivka, kronika či jako exkurze do středověké filozofie. Protože Eco je původně filozof, který se věnoval středověku," řekla překladatelka.

Už dříve se v roli kurátorů v muzeu představili mimo jiné francouzský skladatel Pierre Boulez nebo americká spisovatelka, nositelka Nobelovy ceny za literaturu, Toni Morrisonová.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme