Poslanec ODS Marek Benda chce znovu obhájit rigorózní práci

Poslanec Občanské demokratické strany, předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda připustil, že jeho letošní rigorózní práce na plzeňské právnické fakultě je příliš krátká. Vedení Západočeské univerzity proto požádá, aby svou práci mohl doplnit a znovu ji obhájit. Současně požádá o odebrání titulu doktor práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Benda

Marek Benda | Foto: Marián Vojtek

Poslanec Benda ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes potvrdil, že požádá vedení Západočeské univerzity o odebrání titulu doktor práv. Sám to nemůže udělat, to musí univerzita ve správním řízení.

"Stala se z mé strany neúmyslná chyba, protože jsem zvolil špatný typ řádkování, a tím pádem nemám dostatečný počet úhozů a stran. Myslím si, že kvalita mé práce je dostatečná, přesto požádám pana rektora, aby přezkoumal rigorózní řízení," řekl Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Marek Benda ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes o svém studiu na plzeňských právech

Sám Benda odhaduje, že musí doplnit asi tři desítky stran. Co se týká obsahu, tedy tématu restitucí, práce podle něj potřebnou kvalitu má.

Vyhnul se ale odpovědi na dotaz Radiožurnálu, zda by postupoval stejně, i kdyby na plzeňské fakultě nevypukl skandál a na nedostatky jeho práce neupozornila Česká televize.

"Já jsem si samozřejmě nebyl vědom, že práce má formální nedostatky, kdybych si toho byl vědom, tak bych jí takto nepředkládal. Neprojížděl jsem jí textovými editory, měl jsem pocit, že ta práce je dostatečná. Teprve když jsem byl konfrontován s tím, že ji někdo stáhl do Wordu a začal mi říkat, že nemá dostatek stran, tak jsem usoudil, že na to musím nějakým způsobem reagovat," opáčil poslanec Benda.

Marek Benda zdůraznil, že nezneužíval titul doktora práv a neuvažuje o rezignaci na funkci předsedy ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny, protože jeho studia práv nemají nic společného s politickou činností.

Jiří Pospíšil, pověřený vedením právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni teď požádá právníky o stanovisko, jak v Bendově kauze postupovat, tedy jestli je možné znovu otevřít rigorózní řízení.

Jana Zemanová, Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme