Děkanem právnické fakulty v Plzni bude Jiří Pospíšil

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, pověřený řízením právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, bude řádným děkanem této fakulty. Dostal jedenáct hlasů od osmnáctičlenného Akademického senátu, čímž se stal kandidátem. Poté rektor univerzity Josef Průša uvedl, že Pospíšila v úterý do funkce jmenuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Nový vedoucí fakulty Pospíšil vyjmenoval své nejbližší úkoly: Postavit reformní tým, jmenovat nové proděkany a čtyři vedoucí kateder, to vše s cílem stabilizovat situaci na fakultě a následně ji reformovat. Chce ještě tento měsíc před Akreditační komisí obhájit všechny formy studia, které teď fakulta nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový děkan právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Jiří Pospíšil mluvil v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o svých nebližších krocích

Zatím neuvažuje o tom, že by na fakultě vydržel celé tři roky, je spíš krizovým manažerem pro školu. Chce zůstat do doby, než prosadí všechny své plánované kroky, odhaduje to na jeden akademický rok.

Student, člen Akademického senátu plzeňské právnické fakulty Martin Marek k volbě nového děkana uvedl, že bývalý ministr spravedlnosti ho přesvědčil tím, že přišel s konkrétním týmem a konkrétní představou, jaké kroky udělat, aby plzeňská práva byla opět standardní právnickou fakultou.

Jak řekl ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes, podle jeho názoru by se nový děkan měl nejdřív navázat kontakt se studenty. Martin Marek si myslí, že bude v silách Jiřího Pospíšila situaci na plzeňské právnické fakultě vyřešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Student, člen Akademického senátu plzeňské právnické fakulty Martin Marek k volbě nového děkana Jiřího Pospíšila

Předchozí děkan a dva proděkani právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni odstoupili kvůli skandálu s rychlostudenty a plagiáty.

Kandidáti na nového děkana byli dva: Někdejší ministr Jiří Pospíšil a pražský advokát Karol Hrádela, který proslul jako obhájce příjemců úplatků ve fotbale. Hrádela dostal šest hlasů.

Pro nového děkana muselo zvednout ruku nejméně deset z osmnácti členů Akademického senátu. Kdyby nebyl nikdo zvolen, ministerstvo školství by na fakultu mohlo uvalit nucenou správu, a dokonce ji zrušit.

Martina Klímová, Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme