Bobři narušili protipovodňovou hráz u Břeclavi

Obyvatelé části Břeclavi na jižní Moravě se mohou ocitnout v nebezpečí kvůli bobrům. Ti si totiž v místní protipovodňové hrázi na řece Dyji postavili nory, které hráz narušily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobr evropský

Bobr evropský | Foto: zdroj: Flickr.com

Pokud by se koryto Dyje po deštích zaplnilo vodou, mohla by hráz prasknout a ohrozit asi čtyři tisíce obyvatel Staré Břeclavi. Oprava hrází přijde nejméně na třicet milionů korun.

"Zejména ve Staré Břeclavi nad jezem v délce 200 až 300 metrů je hráz v havarijním stavu. Napočítali jsme 51 bobřích nor, některé jejich větrací šachty ústí přímo v koruně hráze," řekl vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s bobry mluvil na Radiožurnálu vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek

"Jediné opatření, které bude fungovat, je zavézt břeh kamenem," dodal Vyhnálek. Na některých místech bude navíc nutné hráz odtěžit a postavit znovu. O tom, jak problém řešit, jedná břeclavská radnice se zástupci Povodí Moravy.

Jak to dopadne s bobry není jasné. Zvíře je chráněné a jeho odstřel je zakázaný. Odchyt a přestěhování bobrů z Břeclavi by přitom situaci nevyřešil. V norách by se zabydleli jiní bobři.

Igor Maňour, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme