V Česku přibývá třicátý babybox

Babybox, schránku pro odložené děti, otevřou v Mělníku u hlavního vchodu do tamní nemocnice. Ve středních Čechách zatím babybox zachránil život novorozeněte jednou. V Kladně do něj někdo v létě odložil holčičku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babybox v Kolíně

Babybox v Kolíně | Foto: Michal Trnka

Zakladatel schránek Ludvík Hess dává při rozhodování, kam babybox umístit, přednost Praze a právě středním Čechám. Podle něj jde o regiony s největší populací i počtem nalezených novorozenců.

"Samozřejmě proto, že je tady i velká část zahraniční populace. A protože právem předpokládám, že právě od té zahraniční populace mohou být děti odkládané," vysvětluje zakladatel schránek pro odložené děti.

Babyboxy v Česku fungují už čtyři roky, připomíná Ludvík Hess.

"Od roku 2005 bylo do českých babyboxů odloženo 26 dětí. Otvíráme třicátý v Mělníku, takže pořád je víc babyboxů než odložených dětí. Zvláštní je skóre: Třináct dětí je odložených v Praze a rovněž třináct v ostatní republice," vypočítává zakladatel schránek pro odložené děti.

Michal Trnka, Kateřina Rózsová-Horálková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme