Děkanem plzeňské právnické fakulty se stal Jiří Pospíšil

3. listopad 2009
Tento pořad

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se stal děkanem na plzeňské právnické fakultě. V tajné volbě ho včera zvolil akademický senát. Toto pověření se týká let 2009 - 2013. Jiří Pospíšil chce dokončit reformní kroky, které započal před pěti týdny jako pověřený šéf právnické fakulty:

Akademický senát fakulty zvolil Jiřího Pospíšila 11 hlasy z 18. Rektor Západočeské univerzity Josef Průša jej do funkce jmenuje dnes. Pražský advokát Karol Hrádela ve volbě neuspěl, dostal šest hlasů. Jeden hlas byl neplatný.

Pospíšil již několik týdnů školu vede jako pověřený šéf. Před volbou znovu zopakoval, že i když není akademik, je jako absolvent školy připraven dělat dočasně krizového manažera. Děkanem by chtěl být jen do dokončení reforem a stabilizace situace. Již v uplynulých pěti týdnech zahájil mimo jiné přechod školy na kreditní systém, přípravy nového přijímací řízení či audity kvalifikačních prací.

Jiří Pospíšil připravil 14 reformních kroků, jež je podle jeho slov nutné naplnit. Po 15 letech fungování fakulty navrhl také personální audit, který zjistí, zda faktický výkon činnosti pedagogů odpovídá jejich úvazku. Rovněž chystá revizi vnitřních předpisů školy. Otevřít chce i téma zápočtů a zkoušek, tedy toho, kdo bude smět studenty zkoušet.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio