Pašování tunely se stalo pro Palestince výnosným byznysem

Desítky Palestinců už zahynuly v pašeráckých tunelech pod hranicí mezi Egyptem a pásmem Gazy. První z nich sloužily k vyzbrojování povstalců ještě v době, kdy Gazu okupovala izraelská armáda. Před dvěma lety začal židovský stát pásmo ovládané hnutím Hamás izolovat a až na nejnutnější výjimky k Palestincům nepouští žádné zásobování. Z tunelů se tak stal stěží uvěřitelný fenomén. Podél patnáctikilometrové hranice už jich je asi tisíc a do Gazy se skrz ně dostává většina zboží na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští pašeráci

Palestinští pašeráci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Teď máme zatím provozní pauzu a čistíme tunel. Normálně nás v něm pracuje 46 a jsme rozděleni na dva týmy. Někteří dělníci zboží protahují tunelem, jiní ho spouštějí v Egyptě do podzemí a tady zas vytahují na povrch. I na egyptské straně ovšem pracují Palestinci," uvedl jeden z mužů, kteří v tunelu pracují.

Právě jsem se vysoukal ze šachty z betonových skruží, která je přístupem k tunelu vedoucímu do Egypta. Elektrickým vrátkem mě vytáhl muž, kterému budu říkat třeba Ahmad. Skutečné jméno mi z bezpečnostních důvodů říci nechtěl. 20 metrů pod zemí jsem se moc nezdržel, přesto ve mně byla malá dušička. Ahmad mě teď uklidňuje:

"Závalu se nebojíme, tunel máme postavený dobře. Jediné, z čeho máme strach, je izraelské bombardování. Když se blíží F-16, dělníkům v podzemí hned nařizujeme, aby vylezli. Někteří to však nestíhají a nedávno takhle při náletu tři lidé zahynuli v sousedním tunelu."

Smrtící nálety obhajuje Izrael snahou zabránit tomu, aby se spolu se zbožím do Gazy nepašovaly také zbraně. Co na to Ahmad? "Ne ne, my pašujeme pouze cement, mléko a některé potraviny. To je naše specializace," vysvětluje nad podélně rozříznutými plastovými sudy.

Právě do těchto pouzder se v Egyptě ukládají pytle cementu, hračky, elektronika, ošacení nebo třeba kosmetika. Na palestinské straně zakrývají vchody do tunelů igelitové přístřešky a tady se vše zase překládá do aut nebo na oslí povozy. Některý kontraband ovšem vyžaduje úplně jiné zacházení.

"Každý měsíc kupuji z Egypta takových padesát ovcí. Oproti palestinským ovcím v Gaze jsou tam daleko levnější," říká u výběhu s ovcemi a kravami v přilehlém městě Rafah 80letý Júsuf abú Džazzar. Také zvířata se provádějí skrz některé tunely. Dobytek se ale pašuje pouze v noci, protože ve dne by prý náhlá změna teploty a světla mohla ovce zabít.

"Třeba tahle egyptská vyjde tak na sto dolarů, palestinská stojí nejméně dvojnásobek. Proto sem k nám jezdí pořád nakupovat lidé z celého pásma. Dovážíme totiž z Egypta úplně všechno. Nejen ovce, ale také osly, koně, krávy, no prostě všechno," vysvětlil Júsuf.

Obchodníci jako on obvykle nemívají vlastní tunely a za dodávky zboží platí provizi majitelům šachet. Právě proto jde o obrovský byznys, ve kterém se točí milióny dolarů. Vláda Hamásu v Gaze ho podporuje, egyptské úřady mlčky tolerují, i když ne zadarmo.

Všechno však stojí a padá s tvrdou prací tisícovek dělníků, jako jsou třeba kluci s krumpáči: "Kopeme nový tunel do Egypta. Nejprve vyhloubíme metr široký otvor dolů a pak půjdeme vodorovně pod hranicí. Jak bude dlouhý ještě netušíme. To nám pak řekne majitel. Na druhé straně musí vyústit na nějaké bezpečné místo, do nějakého domu. Určitě bude dlouhý několik set metrů. Očekávám, že ho budeme kopat tak pět měsíců."

To je práce pro tři desítky mladíků, kteří pracují na dvě směny, každý z nich asi za pět set korun denně. Jak říkají, je mezi nimi i hodně studentů a dalších lidí, které k nebezpečné dřině dohnal nedostatek jiné práce.

Ahmadova parta mezitím o sto metrů dál domlouvá telefonem do podzemí poslední úpravy a každou chvíli začne vytahovat další zásilku egyptského cementu. "Pokud Izrael ukončí blokádu, zdejší dělníci se vrátí ke svým profesím. Teď v tunelech pracují hlavně nezaměstnaní, kteří kvůli blokádě nemohou sehnat nic jiného," dodal Ahmad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pašování tunely se stal pro Palestince výnosný byznys

mapa
Zvětšit mapu: Hranice pásma Gazy s Egyptem

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme