Spalovna nebezpečného odpadu pro celou Evropu?

Nesmlouvavý boj o spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic, která by mohla ročně spálit až 20 tisíc tun jedů, spěje do posledního kola. Na základě požadavků ministerstva životního prostředí byla sice spalovací kapacita snížena, ale s tím, že její navýšení není do budoucna vyloučeno. Odpůrci spalovny tvrdí, že ministerstvo poslední kroky ohledně spalovny uspíšilo. Ožehavý projekt má ale i příznivce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Isifa/Getty Images

Desátý listopad bude klíčový den pro firmu AVE CZ, která chce velkokapacitní spalovnu nebezpečných odpadů u Pardubic vybudovat, i pro její odpůrce. V tento den by se mělo pod taktovkou ministerstva životního prostředí odehrát takzvané veřejné slyšení, kde by měla firma do detailů představit svůj záměr a její odpůrci naopak předložit protiargumenty. Ministerstvo se potom musí podle Jarmily Krebsové všemi připomínkami zabývat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Následující reportáž redaktora Českého rozhlasu Jana Hrbáčka.

"Posudek byl dvakrát upravován a vracen, protože ministerstvo chtělo, aby se plánovaná kapacita snížila. Současný posudek je na 12 tisíc tun odpadu a k této snížené kapacitě, která je zhruba poloviční oproti původně plánované, posudek vyšel jako souhlasný a doporučující."

Jak už jste slyšeli v předcházející reportáži, společnost AVE CZ odpadové hospodářství se až do veřejného projednání odmítá k projektu spalovny jedů jakkoli vyjadřovat. Zastupitel Pardubic za Zelené Jan Linhart přitom říká, že ministerstvo životního prostředí se snaží schvalovací proces urychlit: "Zdá se mi trošku podivné, že ministerstvo životního prostředí najednou proces hodně urychluje, že nařídilo veřejné projednávání spalovny na 10. 11., a přitom až do 16. 11. je termín na odevzdávání připomínek."

Jak už jsme konstatovali, firma, jejímž majoritním vlastníkem je hornorakouská vláda, odmítla odpovědět na klíčovou otázku: Jaké má zkušenosti se spalováním jedovatého odpadu? Pardubická zastupitel Linhart říká, že když AVE CZ vozila reprezentanty místní samosprávy na exkurze do Rakouska, ukazovala jim spalovny běžného komunálního odpadu, ale ne spalovnu odpadu nebezpečného: "Firma má jednu velmi malou spalovnu, jinak má dvě spalovny komunálního odpadu. Dá se říct, že zkušenosti nejsou velké se spalováním nebezpečných odpadů."

Místostarostka Srnojed, které jsou od spalovny vzdálené vzdušnou čarou zhruba půl kilometru, Eliška Vlašičová se obává, že se rybitevská spalovna může stát evropským středobodem byznysmenů s odpadem: "Já z toho jejich jednání mám pocit, že by se sem měl svážet odpad z celé Evropy, a to jako určitě nechceme."

Projekt má i příznivce

Spalovna má ale i své zastánce. Je jím například zastupitel nedalekých Lázní Bohdaneč Jiří Klicpera. Ten je duchovním otcem staré spalovny Synthesie, z níž má nová spalovna podle projektů AVE CZ vyrůst, a přilehlé čističky odpadních vod. Klicpera přitom paradoxně pomáhá obci Srnojedy při vypracovávání argumentů proti spalovně:

"Správně řízená spalovna je schopna zlikvidovat veškeré nebezpečné odpady naprosto dokonale, aniž by produkovala sebemenší nebezpečí kolem sebe. Je to zařízení, které je pod kontrolou jak České inspekce životního prostředí, tak pod kontrolou veřejnosti."

Klicpera nabízí jako argument například výstup z kontrolního procesu spalování, který může být veřejně dostupný na internetu, nebo na informační tabuli na náměstí. Pardubický zastupitel za Zelené Linhart ale oponuje, že kontrola nemusí být vždy stoprocentní ani pod hlavičkou státu.

"Některé velmi škodlivé látky jsou měřeny podle zákona pouze dvakrát do roka a navíc musí být provozovatel upozorněn čtrnáct dní dopředu, že měření bude. Lze předpokládat, že k tomu přizpůsobí proces spalování tak, aby vyhověl těmto limitům."

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme