Írán si připomíná 30. výročí obsazení americké ambasády

Skupina íránských revolučních radikálů přesně před 30 lety obsadila americké velvyslanectví v Teheránu a odstartovala tak dodnes trvající krizi ve vztazích mezi oběma státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Íránci

Mladí Íránci | Foto: Jiří Sovadina

Dnešní výročí si připomíná oficiálními demonstracemi íránský náboženský režim. Příležitost ale chce k protivládním protestům využít také opozice.

Íránské úřady povolily pouze protiamerické demonstrace u takzvaného Hnízda špionáže, jak se dnes přezdívá bývalé americké ambasádě. Oficiálně svolaného shromáždění chce ale opět využít opozice, tak jak to od červnových voleb udělala už několikrát.

Výzvy k účasti na protestech se objevily na řadě opozičních internetových stránek. Policie ale varovala, že proti nepovoleným akcím znovu použije "veškerou sílu a prostředky".

Íránští studenti před 30 lety zajali desítky rukojmích. Nakonec jich 52 drželi déle než rok. Na akci se podílela i řada dnešních reformistů, kteří kritizují íránské vedení a vyzývají ke sbližování se Západem.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme