Příspěvek rakouského odpůrce Temelína - megaspalovna na Pardubicku

4. listopad 2009
Pod kůži

Na Pardubicku má podle plánů společnosti AVE CZ vyrůst spalovna nebezpečných odpadů o gigantické kapacitě. V regionu je kvůli dvěma chemičkám zvýšený výskyt rakoviny a lidé se obávají dalšího zatížení životního prostředí. Bez zajímavosti není, že rakouský majitel firmy v minulosti finančně podporoval odpůrce jaderné elektrárny Temelín.

Jedna z největších spaloven nebezpečného odpadu v Evropě má vyrůst v Rybitví u Pardubic nedaleko areálu chemičky Synthesia. Z odstavené nevyhovující spalovny ji chce vybudovat společnost AVE CZ, kterou kontroluje hornorakouská vláda. Kabinet Horních Rakous přitom v uplynulých letech podporoval statisíci eur odpůrce jaderné elektrárny Temelín a spalovnu jedů podobného rozsahu podle otevřených zdrojů v Rakousku neprovozuje. Město Pardubice a okolní vesnice se proti zmiňovanému záměru tvrdě postavily. Čeká se na klíčové rozhodnutí ministerstva životního prostředí, jestli dá projektu zelenou.

Okolí staré spalovny v Rybitví u Pardubic sužuje zápach chemické továrny Synthesia a čističky odpadních vod. Z nevábně vyhlížejícího objektu by měla vyrůst jedna z největších spaloven nebezpečného odpadu ve střední Evropě. Měla by spalovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně. "Byla bych proti. Stačí, že tu jsou zplodiny ze Semtína," uvedla obyvatelka Rybitví.

Asi 600 metrů vzdušnou čarou od budovy staré spalovny a čističky odpadních vod pro celé Pardubice, přes koryto řeky Labe a přilehlý hájek, leží první domy vesnice Srnojedy. Jak se k projektu, který vyvolává obrovské emoce, staví zdejší obyvatelé? Ti už totiž zažili v provozu starou spalovnu chemičky Synthesia, od které ji AVE CZ odpadové hospodářství v roce 2006 koupila.

"Často to tu smrdí. Spalovnu určitě ne. Čím dál od takových věcí, tím lépe," svěřil se se svým názorem jiný obyvatel Srnojed.

Místostarostka Srnojed Eliška Vlašičová připomíná zkušenosti se spalovnou, ve které pálila kaly z čisticí stanice odpadních vod místní chemička. "Užili jsme si tu dost nepříjemných situací, protože komín spalovny na nás kouřil, v noci pískal a obtěžovalo nás to. Byli jsme zděšeni z toho, co jsme tam zjistili. Veškeré chemikálie, které tam byly na mezideponii, byly odkryté a unikaly do ovzduší. Ani vlastní provoz nebyl v pořádku," řekla místostarosta.

Odborníci přitom namítají, že nepříjemné pískání, které zmínila místostarostka Vlašičová, produkuje každý kotel, ať už elektrárny nebo teplárny. Kotel tak vyrovnává přetlak. Vlašičová ovšem upozorňuje, že bez problémů není ani skládka, kterou AVE CZ v areálu staré spalovny už provozuje.

"V srpnu došlo k zahoření odpadů, které jsou na skládce u spalovny. Když jsme se dotazovali, nedostali jsme žádnou odpověď, co hořelo nebo jestli byl nějaký únik nebezpečných látek. Inspekce životního prostředí nám do dnešního dne nepodala žádné vysvětlení," přiblížila Eliška Vlašičová.

Experti opět argumentují tím, že hořící skládka není až tak neobvyklým jevem. Odpad totiž samovolně produkuje bioplyn, který se sám často vznítí. Důležité však je, z čeho se hořící odpad skládá a jaké zplodiny produkuje. A na to zatím srnojedští odpověď nedostali.

Český rozhlas proto požádal společnost AVE CZ o komplexní informace k projektu spalovny. Tázali jsme se především na zkušenosti firmy se spalováním nebezpečného odpadu. Žádné konkrétní odpovědi jsme ovšem nezískali. Mluvčí společnosti Jaroslav Nálevka se omezil jen na následující e-mailové konstatování:

"10. listopadu proběhne v předmětné věci veřejné slyšení/projednání, kterého se zúčastní představitelé společnosti AVE CZ a zástupci veřejnosti a médií. Na tomto slyšení poskytne společnost AVE CZ veškeré, detailní a kompletní informace o projektu. Vzhledem ke složitosti diskutovaného tématu nechceme do té doby přispívat do debaty dalšími informacemi, které by - vytržené z kontextu či dezinterpretovány - mohly věcnost debaty spíše zastřít než posílit žádoucí informovanost."

Když česká centrála společnosti mlčí, vyrazili jsme do odstavené spalovny v Rybitví, abychom se na projekt přeptali přímo šéfa pardubické provozovny AVE CZ. Chvíli poté, co jsme byli požádáni o strpení, aby mohla být naše návštěva ohlášena, dozvěděli jsme se, že šéf pobočky Rostislav Findejs ve firmě není. Následující den jsme mu proto zavolali. Ale pochodili jsme stejně jako v centrále firmy. "Nemám poskytovat informace. Zavolejte panu Nálevkovi," řekl Rostislav Findejs pouze.

Zástupci místních samospráv si už delší dobu stěžují, že jim AVE CZ dává o spalovně jedů málo informací. Poslední příležitostí bude tedy avizované veřejné slyšení, které se má odehrát 10. listopadu.

Budou se do Rybitví vozit jedy z celé Evropy?

Spalovna by mohla ročně spálit až 20 tisíc tun jedů. Na základě požadavků ministerstva životního prostředí byla sice spalovací kapacita snížena, ale s tím, že její navýšení není do budoucna vyloučeno. Odpůrci spalovny tvrdí, že ministerstvo poslední kroky ohledně tohoto zařízení uspíšilo. Ožehavý projekt má ovšem i své příznivce.

10. listopad - to bude klíčový den pro firmu AVE CZ, která chce velkokapacitní spalovnu nebezpečných odpadů u Pardubic vybudovat, i pro její odpůrce. V tento den by se mělo pod taktovkou ministerstva životního prostředí odehrát takzvané veřejné slyšení, kde by měla firma do detailů představit svůj záměr a její odpůrci naopak předložit protiargumenty. Ministerstvo se potom musí podle Jarmily Krebsové všemi připomínkami zabývat.

"Posudek byl dvakrát upravován a vracen, protože ministerstvo chtělo, aby se plánovaná kapacita snížila. Současný posudek je na 12 tisíc tun odpadů a k této snížené kapacitě, která je zhruba poloviční oproti původně plánované, vyšel posudek souhlasný a doporučující," upřesnila Jarmila Krebsková.

Společnost AVE CZ se až do veřejného projednání odmítá k projektu spalovny jedů jakkoli vyjadřovat. Zastupitel Pardubic za Zelené Jan Linhart přitom říká, že ministerstvo životního prostředí se snaží schvalovací proces urychlit.

"Zdá se mi trochu podivné, že ministerstvo životního prostředí najednou proces hodně urychluje. Nařídilo veřejné projednávání na 10. listopadu, přitom až 16. listopadu je konečný termín k odevzdávání připomínek," podivoval se Jan Linhart.

Jak už jsme konstatovali, firma, jejímž majoritním vlastníkem je hornorakouská vláda, odmítla odpovědět na klíčovou otázku - jaké má zkušenosti se spalováním jedovatého odpadu. Pardubický zastupitel Linhart říká, že když AVE CZ vozila reprezentanty místní samosprávy na exkurze do Rakouska, ukazovala jim spalovny běžného komunálního odpadu, ale ne spalovnu odpadu nebezpečného.

"Firma má jednu velmi malou spalovnu, jinak má dvě spalovny komunálního odpadu. Dá se říct, že zkušenosti se spalováním nebezpečných odpadů nejsou velké," potvrdil pardubický zastupitel.

Místostarostka Srnojed, které jsou od spalovny vzdálené vzdušnou čarou zhruba půl kilometru, Eliška Vlašičová se obává, že se rybitevská spalovna může stát evropským středobodem obchodu s odpadem: "Z jejich jednání mám pocit, že by se sem měl svážet odpad z celé Evropy. To určitě nechceme."

Spalovna má ale i své zastánce. Je jím například zastupitel nedalekých Lázní Bohdaneč Jiří Klicpera. Ten je duchovním otcem staré spalovny Synthesie, z níž má nová podle projektů AVE CZ vyrůst, a přilehlé čističky odpadních vod. Klicpera přitom paradoxně pomáhá obci Srnojedy při vypracovávání argumentů proti spalovně.

"Správně řízená spalovna je schopna likvidovat veškeré nebezpečné odpady naprosto dokonale a perfektně, aniž by produkovala sebemenší nebezpečné látky. Je to zařízení, které je pod kontrolou jak České inspekce životního prostředí, tak veřejnosti," míní.

Klicpera nabízí jako argument například výstup z kontrolního procesu spalování, který může být veřejně dostupný na internetu nebo na informační tabuli na náměstí. Pardubický zastupitel za Zelené Linhart ovšem oponuje, že kontrola nemusí být vždy stoprocentní ani pod hlavičkou státu.

"Některé škodlivé látky, jako jsou polychlorované bifenyly a podobně, jsou podle zákona měřeny pouze dvakrát do roka. Navíc musí být provozovatel upozorněn 14 dní dopředu, že k měření dojde. Lze předpokládat, že tomu přizpůsobí i proces spalování tak, aby limitům vyhověl," dodal zastupitel.

Ve čtvrtek 5. listopadu ve východních Čechách zůstaneme a přemístíme se do středních i základních škol, kde se stále častěji objevují kamery, které hlídají nejenom žáky a studenty. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

mapa
Zvětšit mapu: Spalovna v Rybitví u Pardubic
autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu