Proces s Karadžičem se zřejmě nebude protahovat

Radovan Karadžič, bývalý vůdce bosenských Srbů, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu soudí kvůli válečným zločinům, genocidě a zločinům proti lidskosti, se po týdenním bojkotu zúčastnil slyšení. Při té příležitosti požádal o víc času na přípravu své obhajoby a pohrozil, že pokud ji nedostane, bude proces dál bojkotovat. Předsedající soudce jednání nakonec odročil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Karadžič

Radovan Karadžič | Foto: ICTY

Podle balkanologa Jana Pelikána jde z Karadžičovy strany o jasnou obstrukci.

"Karadžič nemá co ztratit, v jeho zájmu je soud co nejvíce protahovat a také co nejvíce medializovat. Ale na druhé straně, pokud má spis několik set tisíc stran, je jeho argument, že na přípravu neměl dost času, relevantní," uvedl Pelikán v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O procesu s Radovanem Karadžičem hovořil na Rádiu Česko balkanolog Jan Pelikán

Soud může Karadžičovi vyhovět, pokud bude ke straně žalované přistupovat stejně jako, protože Karadžič nemá tolik prostředků, aby se mohl připravit. Pokud ale soud bude vystupovat spíše jako nástroj politický než právní, což je pravděpodobnější, pak mu nevyhoví a proces rychle začne," míní Pelikán.

Pelikán dodal, že podle jeho názoru soud bude chtít případ rychle uzavřít poté, co bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič zemřel ve své cele ve věznici v nizozemském Haagu, když ho Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii soudil kvůli obvinění z válečných zločinů spáchaných v devadesátých letech.

"Karadžičovi bude brzy sedmdesát let, prožívá silná psychická traumata a nebezpečí jeho úmrtí ve vězení je nemalé, a to je to poslední, co by lidé řídící práci haagského tribunálu chtěli," uzavřel Pelikán.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme