4. 11.

4. listopad 2009

Monica Vasconcelos: Hih

Brazilská zpěvačka Monica Vasconcelos tvrdí, že když před 16 lety přijela do Londýna, bylo to jen na skok, aby si vylepšila svoji angličtinu. Londýn jí ale učaroval, usadila se tu natrvalo, a do svého rodného Sao Paula se už vracela jen na návštěvu. Začala pracovat pro brazilskou sekci BBC a po večerech zpívala v jazzových klubech s kapelou, s níž natočila celkem 6 velmi zajímavých alb. Znalci tvrdí, že zatímco na brazilské hudební scéně se setkáváme spíš s fúzemi, autenticky znějící brazilské hudbě se daří daleko lépe v cizině, neboť umělci žijící v exilu si daleko více váží svých kořenů. Právě do této kategorie patří Monica Vasconcelos. Jeden z prominentních tvůrců progresivního rocku, zpěvák a původní člen experimentální skupiny Soft Machine dokonce prohlásil, že album Monicy Vasconelos patří k nahrávkám, které by si vzal na pustý ostrov, kdyby tam měl strávit zbytek svého života. Zpěvačku také přizval na své poslední album, a Monica Vasconcelos mu jeho pozvání oplatila při natáčené svého alba Hih, na němž Wyatt hostuje na dvou anglicky zpívaných písních. Tou hlavní náplní alba jsou ale jazzově laděné písně zpívané v brazilské portugalštině.

Nega Dělejte Hih

Odhaduje se, že v Londýně žije asi sto tisíc Brazilců, což je dost početná komunita na to, aby naplnila sály na koncertech brazilských hudebníků kteří sem přijíždějí na turné, anebo kluby při vystoupeních umělců kteří se zde usadili, jako je zpěvačka Monica Vasconelos. Uslyšíme ji ve skladbě Lagrimas Negras, Čiré slzy, od Jorge Mautnera, velmi nekonvenčního brazilského spisovatele i zpěváka.

Lagrimas Negras

Monica Vasconcelos své poslední album nazvala High, ale protože jí vžitý způsob psaní tohoto slova, které znamená "vysoko" přišel fádní, tak vypustila třetí ze čtyř písmen, tedy G, a výsledkem je jazykový rébus, jehož psaná podoba zní Hih. Z alba uslyšíme skladbu Disritmia, kterou napsal brazilský černošský hudebník Martinho da Vila.

Disritmia

Pedro

Oracao

Salt Meets Fire (Fogo E Sal)

Arquitetura

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Monica Vasconcelos

Spustit audio