Britský bankéř: Další injekce do ekonomiky budou zřejmě nutné

Objem státních peněz pumpovaných do ekonomiky by na konci tohoto týdne mohl být opět o něco menší. Shodují se na tom mnozí experti, podle nichž se americká centrální banka FED rozhodne stáhnout část likvidity, kterou až dosud ve snaze oživit americké hospodářství trhu dodávala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Evropská centrální banka a britská národní banka by FED už zítra mohly následovat. Podobně jako monetární stimuly přitom dochází i k útlumu fiskální podpory - tedy programů dotovaných ze státních rozpočtů.

A právě to, jak varuje nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, by mohlo nastartované hospodářské ozdravení zadusit. I proto Krugman a další volají po další státní podpoře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom londýnské pobočky ING Wholesale Banking James Knightley odhaduje další vývoj světové ekonomiky

Je nutno povzbudit utrácení domácností

Podle ekonoma londýnské pobočky ING Wholesale Banking Jamese Knightleyho bude další státní podpora ekonomiky zřejmě nevyhnutelná.

"Mnoho centrálních bank už přestalo ekonomiku podporovat, třeba americký FED, což budí obavy, stejně jako to, že se účinek nízkých úrokových sazeb a daňových škrtů už vyčerpal," uvedl Knightley v rozhovoru pro Rádio Česko s tím, že kvůli obavám z dluhů z vysokých rozpočtových schodků budou muset také vlády zpřísnit fiskální politiku. Pokud to udělají příliš brzy, může to zadusit pozitivní vývoj, udusí udržitelnost ozdravného procesu.

Knightley vysvětlil, že například v USA se zvyšuje nezaměstnanost, růst mezd se zpomaluje a příjem domácností stagnuje. Ceny pohonných hmot přitom od začátku roku vzrostly o 60 %, hypotéky podražily o 1,5 % a úvěry jsou pro mnohé těžko dostupné.

"Domácnosti proto nemají peníze na utrácení. Proto se často mluví o tom, že může dojít na další fiskální stimuly, aby se zvýšila důvěra domácností, sebevědomí, i objem peněz, které budou utrácet, aby povzbudily ekonomiku," řekl Knightley.

Ekonomika bude jako na houpačce

Nejpravděpodobnější scénář dalšího vývoje ekonomiky je podle Knightleyho takový, že bude ještě nějakou dobu docházet k výkyvům.

"Bude to nevyrovnané. Třetí čtvrtletí nabídlo dobré výsledky, ale ve čtvrtém může dojít k dalšímu oslabení, zpomalení tempa růstu. A takových změn bude ještě asi mnoho, navíc budou těžko předvídatelné. To povede k volatilitě finančních trhů. V porovnání s průměrem trhu očekávám pomalejší hospodářské ozdravení. Třeba v případě USA se na příští rok počítá s růstem 2,3 procenta. My předpovídáme 1,6 procent," prohlásil Knightley.

Růst se obnoví v polovině příštího roku

Stabilizace hospodářské situace s vyšším růstem bychom se pak podle londýnského bankéře mohli dočkat v polovině nebo ve druhé polovině příštího roku, ale bude to podmíněno dalšími vládními akcemi na podporu ekonomiky.

"Hlavním důsledkem krize bude ale obecně pomalejší růst. Před krizí rostla americká či britská ekonomika tempem 3-3,5 procenta ročně, hlavně díky utrácení domácností, eurozóna rostla 2-2,5 procenta ročně. V dalších 5 letech porostou tyto ekonomiky stejně rychle, protože úvěry budou méně dostupné, domácnosti budou méně utrácet, spotřebitelské sektory budou méně vydělávat. Proto se tempo růstu hlavních ekonomik bude konvertovat, přiblíží se k sobě více než před krizí," uzavřel Knightley.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme