Výstavba silnic a dálnic by mohla být považována za veřejný zájem

Výstavba silnic a dálnic by mohla být považována za veřejný zájem, nikoli však stavba energetických sítí. Počítá s tím zákon, který schválila sněmovna ve znění senátních úprav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálniční most

dálniční most | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Senát navrhl usnadnit jen výstavbu dopravní infrastruktury a kvůli tomu umožnit výkup pozemků za tržní cenu a případné vypovězení nájemní smlouvy za náhradu. Na senátní verzi zákona, kterou podpořila i sněmovna spolupracovalo i ministerstvo dopravy.

"Co se týče ochran práv majitelů pozemků, tato novela je dostala do ústavní podoby. Znamená to, že o tom, co bude veřejný zájem, musí rozhodnout vyvlastňovací úřad, případně soud," říká ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Pro ministerstvo to podle něj znamená, že bude konečně moci začít mnohé projekty. "Není zde již riziko toho, že by tento zákon někdo prohlásil neústavním," dodává Slamečka.

Podle poslance Toma Zajíčka (ODS) přinese novela majitelům dotčených pozemků především tu výhodu, že jim bude rovnou nabídnuta tržní cena a nebude nutné čekat na výsledek vyvlastňovacího procesu.

"Tím se zkrátí lhůta minimálně o 60 dnů. Úsporu času přinese také možnost sloučení územního a stavebního řízení," informuje Zajíček.

Původní sněmovní návrh se kromě dopravních staveb týkal i staveb technických, tedy například plynovodů či ropovodů. Senátoři ale tyto stavby ze zákona vyškrtli.

"Pod pojmem technické stavby si každý může představit cokoliv. Může to být čistírna odpadních vod i úložiště jaderného odpadu. Připadalo nám, že je třeba vrátit zákon k jeho původnímu záměru a to je urychlení výstavby dopravní infrastruktury, vysvětluje senátor Jiří Nedoma z ODS, který horní komoru ve sněmovně zastupoval.

Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme