Počet HIV pozitivních u nás stále narůstá

HIV pozitivních lidí je v Česku třináctkrát více než před rokem 1989. Tehdy statistiky uváděly asi stovku nakažených. Letos zemřelo v důsledku AIDS deset lidí. Infekce je totiž často odhalena pozdě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kondomy

Kondomy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla, kde mohou HIV pozitivní najít zázemí tvrdí, že veřejnost stále zanedbává prevenci. Lidé se už podle něj HIV infekce přestali bát a berou to jako běžné onemocnění.

"Ta čísla ukazují, že někde je něco špatně, vidím i další nárůst v letošním roce a obávám se, že se rok 2009 stana historicky nejhorším, co se týká počtu HIV pozitivních," řekl Hlavatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím počtu HIV pozitivních mluvil na Rádiu Česko ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý

Každý dospělý člověk v republice by podle něj měl znát tři základní druhy přenosu: nechráněný pohlavní styk, kontakt s krví a matka - plod. Hlavatý navíc u nás postrádá větší rozšíření kondomů.

"V poradně se hodně HIV pozitivních rekrutuje z mladých děvčat ve věku 20 až 24 let. Všechny berou hormonální antikoncepci, ale dál už nejdou. Nevidí, že hormonální antikoncepce sice zabrání početí, ale nezabrání infekci tak, jako kondom," uvedl Hlavatý.

"Veřejnost má navíc stále pocit, že jde jen o nemoc homosexuálů. Rizikové skupiny jsou už ale dávno vymazány. Je už jen jedna a to je lidstvo samo," uzavřel ředitel Domu světla.

Igor Maňour, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme