Kyjev slibuje včasné platby za plyn

Ukrajina bude platit za dodávky plynu z Ruska včas, prohlásil ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Prodan. Reagoval tak na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který problémy Kyjeva s plněním závazků vůči ruskému vývozci suroviny minulý týden naznačil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Naftogaz zatím v letošním roce platí za pomoci vlády účty za ruský plyn včas. Vzhledem k ekonomickým problémům Ukrajiny však rostou pochybnosti, zda tomu tak bude i nadále.

Putin tento týden vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině na zaplacení ruského plynu půjčila peníze, pokud se chce vyhnout opakování problémů kolem tranzitu plynu z Ruska na západ Evropy.

České zásobníky jsou plné

Na možné problémy v dodávkách plynu se začal připravovat například i RWE Transgas, a to hned po lednové krizi, kdy ruský obchodník nejprve omezil a pak dokonce zastavil dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Vzhledem k tomu, že obchodní vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou stále nejsou uspokojivě vyřešeny, je opatrnost na místě. RWE Transgas proto naplnil své podzemní zásobníky plynu na sto procent. Plnit je začal průběžně už po skončení zimní sezóny a svého cíle dosáhl na začátku října.

Milan Kopp, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme