Britský parlament směřuje k omezení náhrad poslanců

Zatímco členové české Poslanecké sněmovny souhlasili s dobrovolným snížením platů o čtyři procenta a zdaněním poslaneckých náhrad, jejich britští kolegové se dnes seznámili s tím, jak by měla vypadat reforma služebních výdajů a náhrad spojených s užíváním služebního bytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

britský Parlament

britský Parlament | Foto: Vlastimil Hankus

Letos na jaře ochromil britskou politickou scénou skandál, když vyšlo najevo, že si někteří poslanci nechávají proplácet takové položky, jako jsou pornografické filmy, jídlo pro psa, či zavlažování tenisového kurtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský parlament směřuje k výraznému omezení náhrad poslanců

Lídři obou hlavních politických stran Gordon Brown a David Cameron pak slíbili tvrdý postih těch, kteří poslanecké náhrady v minulosti zneužívali. Část z nich se musela zavázat, že nebude v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat a uvolní místo někomu jinému.

Další poslance čekalo nepříjemné překvapení. Když se v říjnu vraceli do lavic, dostali od parlamentního úřadu dopis s výzvou, aby neoprávněně čerpané náhrady vrátili. V některých případech šlo až o desetitisíce liber, tedy v přepočtu o miliony korun.

Konec proplácení hypoték

Dnes ohlášené změny počítají s tím, že poslanci bydlící mimo hlavní město si budou muset londýnské byty pronajímat. Pokud se rozhodnou ke koupi, nebude jim parlament jako dosud proplácet náhradu hypotéky ve výši splácených úroků.

Důvodem je to, že někteří "šikovnější" poslanci v minulých volebních obdobích využívali této náhrady k tomu, aby kupovali v Londýně byty, nechali je za peníze parlamentu vylepšit a pak je dali se ziskem zpátky na trh. Protože se na ně vztahovala daňová výjimka, nemuseli z výnosu z prodeje odvádět daň.

Tato změna určitě nepotěšila vůdce opozice Davida Camerona, jelikož on sám si pořídil na hypotéku velice nákladný byt v Londýně, kterého se ovšem během příštích pěti let bude muset vzdát.

Zaměstnat manželku už nepůjde

Největší rozruch vyvolal mezi poslanci zákaz, aby pro ně mohli pracovat jako sekretářky či administrativní síly jejich příbuzní. Některé manželky, které pracovaly pro své manžely v parlamentu i několik desítek let, dokonce zvažují, že podají protest k soudu pro diskriminaci v zaměstnání.

Právě při čerpání náhrad za tyto administrativní služby docházelo velice často k volnému výkladu pravidel, koho a za kolik mohou poslanci zaměstnat. Nezávislá parlamentní komise se nyní snaží, aby se do budoucna vyhnula jakémukoliv podezření, že poslanci tohoto schématu zneužívají.

Ti zákonodárci, dojíždějí do práce méně než 60 minut, nebudou mít dokonce nárok na jakoukoliv náhradu za bydlení v Londýně. Vychází se z toho, že hodinová doba odpovídá tomu, jak musí za svou prací každodenně dojíždět statisíce lidí. Výdaje za vlak či autobus by si navíc poslanci měli platit sami jako jejich voliči.

Martin Hromádka, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme