V Jizerských horách vznikla oblast tmavé oblohy

Astronomové dnes vyhlásili v Jizerských horách neobvyklé chráněné území. Vznikla tam oblast temné oblohy. Vědci chtějí ochranou tmy nejen přilákat k zájmu o astronomii, ale především upozornit na jeden problém - světelné znečištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce

Západ slunce | Foto: Martin Stiller, Renáta Lorišová

Území temné oblohy na Jizerce patří mezi první oblasti svého druhu nejen v Evropě, ale i na celém světě, prozradil ve 20ti minutách Radiožurnálu astronom Pavel Suchan.

"Na světě existuje asi deset rezervací tmy, ale to jsou většinou národní parky nebo chráněné přírodní oblasti. V tuto chvíli vlastně formálně na světě vznikla první mezinárodní oblast tmavé oblohy, protože příhraniční oblasti to nezahrnuje nikde. To, že by oblast zasahovala dva státy najednou, čili přeshraničně, tak to je skutečně první případ na světě," pochvaloval si Suchan.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Veselovský, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme