Firmám, které podvádějí, bude hrozit pokuta a 'černá listina'

Pokud firma uvede při soutěži o veřejné zakázky falešné údaje o své kvalifikaci, ocitne se její jméno ve veřejně přístupném rejstříku "zakázaných" dodavatelů. Počítá s tím novela zákona o veřejných zakázkách, kterou schválili poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Zákaz má platit tři roky a firmě navíc hrozí za uvedení falešných údajů až desetimilionová pokuta.

"Bude to evidovat ministerstvo pro místní rozvoj, informace bude dodávat Úřad pro hospodářskou soutěž," řekl předseda sněmovny sociální demokrat Miloslav Vlček.

Korupci by odstranil jen nový zákon

Existence takzvaného black listu má pomáhat v boji s korupcí a zvýšit průhlednost zakázek. Poslanec ODS Tom Zajíček věří, že se to alespoň zčásti podaří. Úplně odstranit korupci kolem veřejných zakázek by ale podle něj mohl jen nový zákon.

"Pokud bychom se opravdu chtěli bavit o nějakém vážném zprůhlednění, pak by bylo třeba změnit zákon úplně," řekl Zajíček.

Vlastní návrh na vytvoření black listu schválila v květnu ještě vláda Mirka Topolánka. Pocházel z dílny bývalého ministra pro místní rozvoj, současného šéfa lidovců, Cyrila Svobody.

Norma teď bude čekat na podpis prezidenta republiky. Platit by měla od ledna příštího roku.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme