Nepřesunutí vybraných služeb do nižší sazby DPH je terčem diskusí

Návštěva restaurace, oprava obuvi a oblečení nebo třeba kadeřník - tyto a další vybrané služby mohly zůstat od příštího roku stejně drahé jako dosud nebo možná dokonce zlevnit. Ale to se nakonec nestane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prostřený stůl

prostřený stůl | Foto: Jan Rosenauer

Poslanci totiž odmítli snížit DPH u vybraných služeb s vysokou přidanou hodnotou práce. Tyto změny prosazovala ještě koaliční vláda Mirka Topolánka a březnová dohoda na úrovni Evropské unie byla označovaná za velký úspěch českého předsednictví.

Na jejím základě měla pro některé členské země skončit výjimka z pravidla, že DPH na kadeřnictví, bydlení nebo restaurační služby nesmí klesnout pod patnáct procent. Dnes je tedy vše jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen rozpočtového výboru za ODS, Michal Doktor diskutuje o szabách DPH s prezidentem Asociace hotelů a restaurací, Pavlem Hlinkou

Výpadek příjmů státu

Člen rozpočtového výboru za ODS, Michal Doktora vysvětlil, že v průběhu projednávání zákona se ukázalo, že ministr financí Eduard Janota nepočítal s tímto rozpočtovým rizikem při návrhu státního rozpočtu pro rok 2010. Schválené parametry rozpočtu, respektive příjmová strana s takto definovaným rizikem, poklesem zhruba 5 miliard, nepočítá.

Prezidenta Asociace hotelů a restaurací, Pavel Hlinka má za to, že by se poslanci měli spíše zabývat tím, aby stát dokázal daně se efektivně vybírat. Nepřesunutí vybraných služeb do nižší sazby DPH pak označil pro mnohé své kolegy jako likvidační.

Sbližování sebo oddalování?

Michal Doktor zdůraznil, že v boji proti krizi by se měly prosazovat dlouhodobé výhody do toho zahrnul i přibližování hranic DPH do ideálního středu.

Pavel Hlinka ale namítl, že zvyšování obou sazeb neznamená sbližování, ale naopak jejich oddalování. Současně odmítl, že by členové jeho asociace měli zdražovat a záležitost přirovnal k postižení poctivých řemeslníků a podnikatelů.

O změnách sazeb DPH u služeb se v Evropské unii diskutuje několik let. Za našeho předsednictví EU v tomto ohledu udělala velký posun, ministři financí evropské sedmadvacítky se na přeřazení vybraných služeb do nižší sazby dohodli v březnu. Tuto možnost zařadili v rámci takzvaného plánu obnovy hospodářství EU jako jeden z nástrojů boje proti současné krizi.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme