Zákon zakazující privatizaci letiště Senátem zřejmě neprojde

Senátoři posoudí zákon o zákazu prodeje ruzyňského letiště v Praze. Ve sněmovně už ho prosadila ČSSD spolu s KSČM a pěti lidoveckými poslanci. V horní komoře parlamentu ale zákonodárcům těchto stran chybí k nadpoloviční většině pět hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto)

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Privatizace letiště by měla podle děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Jiřího Schwarze smysl z hlediska dlouhodobého rozvoje letiště. Schwarz navíc argumentuje tím, že stát má jiné úkoly a neměl by zasahovat do ekonomiky.

"Protože pak se nemůže soustředit na jiné věci, které musí plnit," podotýká Schwarz s tím, že správa letiště stát zbytečně vyčerpává. Navíc je podle něj absolutním nesmyslem argumentovat proti privatizaci letiště bezpečnostními riziky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Schwarz mluvil o privatizaci ruzyňského letiště.

Podle předsedy senátního ústavněprávního výboru za ODS Jaroslava Kubery přitom není hlavní problém v této věci, jestli letiště privatizovat nebo ne. "Je to problém právní. Návrh nebude zamítnut podle toho, kdo si myslí, že by mělo být letiště privatizováno nebo ne. Ale návrh je právně špatně," upozornil Kubera. Zákon bude podle něj v Senátu zamítnut.

'Zákon v rozporu s ústavou'

Předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek se navíc domnívá, že by zákon mohl být v rozporu s ústavou: "Říct do zákona, že nějaký konkrétní podnik nemůže být privatizovaný, je velmi problematické. Tak, jak je to napsané, je to ještě víc problematické, protože není jasné, jaký má letiště majetek."

Julínek tvrdí, že ODS ale není zastáncem bezodkladného prodeje letiště. "Necháváme to na úvahu jakékoliv vlády, která tady bude vládnout," říká Julínek.

Naopak především sociální demokraté trvají i v horní komoře na tom, že by měl parlament privatizaci ruzyňského letiště zakázat. "Naše země má několik strategických zařízení, které se domnívám, že by měli zůstat v rukách státu," sdělil senátor za ČSSD Milan Štěch.

'Naším mořem je vzduch'

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD věří, že by mohlo k dohodě dojít: "Česká republika nemá moře, tím naším mořem je vzduch a jediným mezinárodním přístavem, který takto máme, je letiště. Je to strategický bod pro Česko, a proto jsme hluboce přesvědčeni o tom, že by měl zůstat v rukou státu."

"Výsledek jednání nedokážu předjímat, myslím si ale, že bychom si mohli shodnout, že to je strategická záležitost pro Českou republiku," dodává Gajdůšková.

Prodej ruzyňského letiště schválila vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) loni v červnu. S vypsáním tendru se počítalo na příští rok.

Milada Richterová, Lenka Jansová, Naďa Bělovská, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme