Pravicoví extremisté připravovali teroristické útoky

Policie odhalila na jihu Čech organizaci, který chystala teroristické útoky. Jak zjistila Mladá fronta Dnes, jednalo se o pravicové extremisty, které cvičil profesionální voják. Policie část skupiny pozatýkala za propagaci nacismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce extremistů v Janově 24.1.2009

Akce extremistů v Janově 24.1.2009 | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Organizace White Justice se chystala unášet a napadat ideové nepřátele jako policisty nebo vysoce postavené Židy, a dokonce chtěla ničit elektrárny. Členové skupiny se cvičili ve speciálních kempech pod vedením profesionálního vojáka.

Učil je boji zblízka, se zbraní i bez ní. Cvičili se proti živým i neživým cílům, včetně podpalování aut nebo ničení majetku. Podle autora článku, reportéra MF Dnes Janka Kroupy, skupina rozhodně měla potenciál provést teroristický útok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O organizaci White Justice mluvili v poledních Ozvěnách dne reportér MF Dnes Janek Kroupa a znalec krajně pravicové scény Ondřej Cakl

"Oni dokázali udržet tak velký stupeň konspirace, že dodnes není jasné, kdo jsou všichni ti lidé, co prošli výcvikem. Ví se o asi deseti lidech, přičemž muž, který výcvik vedl tvrdí, že velmi dobře vycvičil zhruba 30 lidí," řekl Kroupa.

Jejich úkolem nebyly útoky fyzicky provádět, ale vycvičit další zakonspirované buňky, které by pak skutečně útočily. Někteří z členů organizace White Justice se taky účastnili extremistických demonstrací v Janově a Přerově.

"Oni tam změněnou taktikou napadání policistů jako jednotlivců v malých úderných skupinkách, dokázali policii v mnoha případech obrátit na útěk," tvrdí Kroupa.

Znalec krajně pravicové scény Ondřej Cakl je objevením takové skupiny překvapen. "Tak velká organizace u nás nikdy nefungovala. Objevily se pouze malé skupinky, které občas někam hodily zápalnou láhev nebo někoho napadly," uvedl Cakl.

Igor Maňour, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme