Měď prozradila osud arktické výpravy

V táboře eskymáckých lovců z 19. století našli kanadští archeologové měď pocházející z lodi, která se ztratila v Arktidě před více než 160 lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franklinova ztracená expedice

Franklinova ztracená expedice | Foto: licence GNU Free Documentation License

V roce 1845 zmizely dokonale vybavené lodi Erebus a Terror se 150 členy posádky, když pod velením Sira Johna Franklina hledaly severozápadní průjezd - spojení mezi severním Atlantikem a severním Pacifikem. Společnost Hudsonova zálivu vypsala za nalezení ztracené expedice odměnu 20 000 liber. Po několika letech bylo jasné, že výprava uvízla v Arktidě a mnozí muži následné strádání nepřežili. Franklinova manželka se ale nevzdávala a udržovala i nadále v chodu pátrací akce. Osud lodí i jejich velitele zůstával nejasný. Nakonec se podařilo najít zápisy, které potvrzovaly Franklinovu smrt dne 11. června 1847. Není pochyb o tom, že z posádek Erebu a Terroru nikdo nepřežil. Koráby však nikdy nikdo nenašel.

Poslední tři desetiletí pátrá po obu lodích kanadský archeolog Robert Grenier. Ten nyní narazil na "žhavou stopu". Na místě letního loveckého tábora eskymáků z druhé půlky 19. století našel kousky mědi. Analýzy prokázaly, že kov pochází z obložení trupu lodi Terror. Pro eskymáky měla měď větší cenu než zlato a využili každé příležitosti k jejímu získání. Opuštěná loď pro ně byla hotovou "měděnou bonanzou". Grenier je přesvědčený, že samotný koráb leží hluboko pod mořskou hladinou na dně úzkého průlivu jižně o ostrova Krále Williama.

Grenierovi je dvaasedmdesát, ale stále ještě se potápí do ledové vody arktických moří a pátrá po Terroru a Erebu. Když moře pokryje led, pokračuje v pátrání na souši. Navštěvuje eskymáky a vyptává se jich na příběhy z dávných časů. Doufá, že mezi vyprávěními předávanými z pokolení na pokolení narazí na další dosud neznámá svědectví o konci Franklinovy výpravy. Teď se zdá, že se jeho přičiněním chýlí pátrání trvající více než 160 let ke konci.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 13.11.2009 v 9:00.

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme