Těžíme horninu na Měsíci. Na zkoušku

Těžba měsíčních hornin začíná na Zemi. Výzkumníci v rámci soutěže organizované NASA prezentovali stroje, které byly schopny natěžit až 500 kg "měsíční" horniny za půl hodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíc

Měsíc | Foto: Stockbyte

Měsíc je v poslední době v centru zájmu výzkumných týmů. Už 37 let k němu lidé nelétají a ještě asi dlouho létat nebudou, kolem Měsíce se ale prohánějí různé sondy. A dokonce do něj občas i narážejí, aby získaly informace o jeho složení. Udělala to sonda LCROSS. Do roku 2012 probíhá soutěž Google Lunar X Prize, kde budou soupeřit automatická měsíční vozítka. A nedávno také získala firma Armadillo Aerospace finanční odměnu za úspěšnou průběžnou zkoušku svého měsíčního přistávacího modulu v rámci soutěže Lunar Lander Challenge pořádané agenturou NASA.

Vede se také debata o tom, jaké nerostné suroviny můžeme na Měsíci najít a jak je budeme moci těžit. O těžbě měsíční povrchové vrstvy hornin automatickými "kombajny" byl nedávno natočen i sci-fi film s názvem Moon (2009). Někteří ho srovnávají dokonce s Kubrickovou Vesmírnou Odysseou. Jenže těžba na Měsíci není už jen záležitost sci-fi. První roboti pro těžbu regolitu, povrchové vrstvy hornin, totiž už prošli poměrně ostrými zkouškami na Zemi.

Soutěž v těžbě regolitu Regolith Excavation Challenge uspořádala opět NASA v rámci série tzv. technologických Výzev století.

Výzkumníci prezentovali své robotické kombajny 18. října ve středisku NASA v Kalifornii. Podmínkou ocenění v soutěži bylo, aby dálkově řízený robot dokázal do půl hodiny vytěžit a přesunout do kontejneru alespoň 150 kg nápodoby měsíční hlušiny. Robot přitom musel mít vlastní zdroj energie a nesměl vážit více než 80 kg. Vítězný robot Moonraker týmu Paul's Robotics ale nakopal dokonce 500 kg a získal tak svému majiteli odměnu 500 tisíc dolarů. Další oceněné stroje nakopaly 270 respektive 263 kg, tento výkon si také zasloužil ocenění: 150 tisíc a 100 tisíc dolarů.

Těžba měsíčního regolitu nebude ve skutečnosti jednoduchá. Jednotlivé hrudky jsou jakoby spečené dohromady a jsou soudržné. Na jejich oddělení bude třeba vynaložit značnou sílu.

Pavel Vachtl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme