Zaměstnanci Opelu v Německu protestovali proti politice GM

Deset tisíc zaměstnanců Opelu protestovalo proti rozhodnutí mateřské firmy General Motors ponechat si německou automobilku. Nespokojení dělníci se obávají uzavírání závodů a masového propouštění. Mezitím se německá vláda chystá na tvrdé vyjednávání o budoucnosti Opelu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

Hesenský premiér Roland Koch na protestním mítinku v Rüsselsheimu zaměstnance automobilky ujistil, že politici zůstanou na jejich straně. Připustil, že německá vláda je připravená s americkým koncernem jednat o případné státní pomoci.

O posledním vývoji kolem Opelu mluvila spolková kancléřka Angela Merkelová telefonicky s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten ji ujistil, že do rozhodování správní rady General Motors nebyl nikterak zapojen.

Merkelová zdůraznila, že spolkový kabinet trvá na urychleném vrácení překlenovacího - jedenapůlmiliardového úvěru, stejně jako na předložení nové koncepce restrukturalizace Opelu.

Předseda odborové rady Opelu Klaus Franz žádá přeměnu automobilky na německou akciovou společnost. "Opel už nesmí být přívěškem General Motors," zdůraznil Franz.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme