Abbás nebude kandidovat v prezidentských volbách

Mahmúd Abbás se už nebude ucházet o funkci palestinského prezidenta. Volby jsou v lednu. Abbáse zklamal vlekoucí se mírový proces na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

V televizním projevu vyhlásil Abbás termín voleb na palestinském území západně od Jordánu i v Gaze na 21. ledna. Chvíli poté dodal: "Řekl jsem bratřím z výboru Fatahu o svém přání v těchto volbách již nekandidovat."

V lednu 2005 se stal Abbás prezidentem, ale od června 2007 řídil už jen území Západně od Jordánu, na základě prezidentského dekretu. Mnohé komentáře spojují Abbásův odchod hlavně s tím, že ztratil podporu většiny Palestinců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na palestinském území hovoří odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová

"Abbás za sebou nemá heroickou minulost, jakou měl například Jásir Arafat, což je mezi Palestinci poměrně důležité. On byl vždy spíše v pozadí, jako úředník, vyjednavač a stál ve stínu Arafata," vysvětlila ve vysílání Rádia Česko odbornice na Blízký východ Irena Kalousová.

Abbás podle Kalousové nikdy nereprezentoval celý palestinský lid a to nejen kvůli sporu Hamasu s Fatahem.

"Myslím, že hlavním problémem bylo, že se nedařila mírová jednání, která samozřejmě vždy zvednou očekávání mezi Palestinci i Izraelci. Palestinci na západním břehu Jordánu očekávali, že vznikne palestinský stát a to je pořád ještě daleko," řekla Kalousová.

Volby vyhlášené na leden odmítá Hamas jako nelegitimní, stejně jako dohodu s Fatahem, kterou se nedávno pokoušel zprostředkovat Egypt. "Abbás by si do jisté míry asi přál, aby Hamás v Gaze, kterou ovládá, volby bojkotoval a tím se ještě více zdiskreditoval. Na druhou stranu je zde otázka, do jaké míry budou volby legitimní, pokud proběhnou pouze na západním břehu Jordánu," pokračovala Kalousová.

Vyhrožuje kvůli židovským osadám

Podle dostupných zpráv je Abbás zklamán přístupem Obamovy vlády k vyjednávání s Izraelci. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová při víkendové návštěvě Jeruzaléma podpořila záměr izraelského premiéra Netanjahua obnovit vyjednávání s Palestinci bez předběžných podmínek.

"Náš problém se nedá vyřešit nařízením zvnějšku palestinských území. Chceme svět přesvědčit o legálnosti a legitimnosti naší cesty. Slíbili jsme společně s Izraelci za účasti mezinárodního společenství, domluvit se na společném státu. Měsíc za měsícem a rok za rokem tu byly odklady a přibývaly izraelské osady na naší půdě, a to uškodilo věrohodnosti vyjednávání," uvedl ve svém projevu Abbás.

Kalousová považuje Abbásův krok pouze za výhružku Američanům a Izraelcům, že je ochoten odstoupit, pokud se nezastaví výstavba židovských osad na palestinském území. "Myslím, že Abbás nakonec bude pokračovat ve své funkci, protože ještě není připraven, alespoň podle mého názoru, úplně vyklidit pole ve vysoké palestinské politice," dodala Kalousová.

Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme