Při střelbě na americké vojenské základně zemřelo 12 lidí

Při střelbě na americké vojenské základně Fort Hood v Texasu zahynulo nejméně 12 lidí a 31 jich bylo zraněno. Střelec v uniformě zahájil palbu v zařízení, kde procházejí posledními lékařskými prohlídkami vojáci před nasazením v zámoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vojenská základna Fort Hood

Americká vojenská základna Fort Hood | Foto: AFP

Střelec není mrtev, jak původně tvrdily armádní zdroje. Podle nových informací za tragédií stojí jen jeden pachatel, kterým je americký voják Málik Nadal Hasan. Byl vojenským psychiatrem a brzo měl odjet do Iráku. Hasan se podle vyjádření jednoho svého příbuzného cítil v armádě šikanován kvůli svému původu.

Generál poručík Bob Cone uvedl, že Hasana zasáhlo několik policejních střel, je zraněn, ale ve stabilizovaném stavu. Cone také popsal, kde k tragédii došlo. "Stalo se to na místě, kde se vojáci procházejí posledními zdravotními kontrolami. Oběti ošetřují lékaři v nemocnicích v oblasti středního Texasu a jejich zranění se značně liší. Naše spolupráce s místními zdravotními zařízeními je výborná."

Americký prezident Obama nazval v první reakci incident strašlivým výbuchem násilí. Pentagon ujišťuje, že šlo o izolovanou akci. Vojenská policie přesto zavedla v okolí základny velmi přísná bezpečnostní opatření.

Základna pozemních vojenských sil Fort Hood v Texasu, kde k tragédii došlo, patří k největším ve Spojených státech. Na začátku roku na ní pobývalo přes padesát tisíc vojáků v aktivní službě a tisíce dalších rodinných příslušníků a civilních zaměstnanců. Vojáci a vojákyně se na ní připravují k nasazení v zahraničních misích, často v Afghánistánu a Iráku.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme