Praze hrozí stávka v dopravě

V Praze se schyluje k velké stávce v dopravě. Datum protestu odbory sice stále tají, z neoficiálního webu zaměstnanců a odborářů podniku ale vyplývá, že by se mohl uskutečnit už příští úterý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj. Ilustrační foto.

Tramvaj. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dopravnímu podniku chybí zhruba 2 miliardy korun na provoz. Odbory z toho viní vedení Prahy. Na přípravě vyhlášení stávky se odboráři shodli už v pondělí. Vyhlásit ji chtějí den předem ve večerních hodinách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen stávkového výboru Dopravního podniku Jiří Obitko na Rádiu Česko

"Chceme, aby to bylo na poslední chvíli a opravdu nevyjely žádné dopravní prostředky, tedy autobusy, tramvaje ani metro," řekl předseda odborové organizace Dopravního podniku Metro a člen stávkového výboru Jiří Obitko.

Generální ředitel Dopravného podniku Martin Dvořák věří, že dosáhne kompromisu a stávka nakonec nebude. "S odbory jednám každý den a zatím jsme dohodnuti, že zatím nebudou žádné hurá akce bez toho, že bychom vyčerpali všechny možnosti dohody," řekl Dvořák.

Pražský primátor Pavel Bém už ale pro případ stávky jedná i se soukromými dopravci. Současně poukazuje na to, že u konkurečních přepravců jsou mzdy o 20 procent nižší. Snížení platů v Dopravním podniku považuje za nezbytné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné stávce mluvili na Rádiu Česko i generální ředitel Dopravného podniku Martin Dvořák a pražský primátor Pavel Bém

To je ale pro odbory nepřijatelné. "Ustoupit nemůžeme, naše mzdy jsou pod průměrem Prahy, nedají se srovnávat například s platy letců," řekl Obitko. Stávka je podle něj krajní prostředek aby dosáhli nápravy.

"Chceme od města dvě miliardy na provoz a záruky, že politici nebudou zasahovat do chodu dopravního podniku," prohlásil Obitko.

Bém něco takového jednoznačně odmítá. "Dopravní podnik je financován z vlastních zdrojů, z hospodářské činnosti a potom z provozní dotace města. Město si objednalo přepravní výkony ve výši 7,2 miliardy korun a tyto výkony profinancovalo. To, že si podnik účtuje jakousi dvoumiliardovou ztrátu, je absurdní," řekl primátor.

Igor Maňour, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme