Radnice v Braunau řeší, co s rodným domem Adolfa Hitlera

Vedení Horno-rakouského města Braunau nad Innem uvažuje, jak naložit s rodným domem Adolfa Hitlera. Ten je nyní na prodej a radnice se bojí, aby neskončil v rukou neonacistů, napsal britský deník Daily Telegraph. Hrozí, že by se diktátorovo rodiště stalo poutním místem pravicových extremistů. Vedení města, které leží nedaleko bavorských hranic, volá na pomoc vídeňskou vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakousko

Rakousko

Realitní makléři odhadují, že by se cena domu mohla vyšplhat až přes dva miliony euro. Město Branau nad Innem, které by dům ze 16. století rádo koupilo, tedy doufá, že mu se situací pomůže vídeňská spolková vláda.

Ale ani v případě, že se to městu podaří, není jasné jeho budoucí využití. Starosta města je proti zřízení muzea, které by podle něj mohlo přitáhnout spíše extremisty, o které Braunau nestojí, místo aby se stalo pietním místem vzpomínky na oběti nacismu. Městu se přitom poměrně úspěšně daří tajit, že se zde rodný dům nacistického vůdce nachází.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rodném domu Adolfa Hitlera hovoří Markéta Bartošová

Donedávna v budově sídlil domov pro tělesně postižené. Jeho nájemníci se ale odstěhovali do modernějšího zařízení, a proto se ho majitelka rozhodla prodat. V minulosti se zde nacházela například místní knihovna, škola nebo banka. V době, kdy se zde Adolf Hitler narodil, byla v přízemí objektu hospoda, kde docela často popíjel Hitlerův otec.

Markéta Bartošová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme