Řápková podává trestní oznámení kvůli studiu v Plzni

Chomutovská primátorka Ivana Řápková z ODS se brání proti nařčení, že plzeňská práva nevystudovala řádně. Podala proto trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné ztrátě svých záznamů a diplomové práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorka města Chomutov Ivana Řápková

Primátorka města Chomutov Ivana Řápková | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Řápková trvá na tom, že nikdo z fakulty nepředložil jediný důkaz o jejím podvodu. Podle ní má celá kampaň za cíl ji očernit.

"Trestní oznámení musím podat na neznámého pachatele a důvod je jednoznačný: pro ztrátu materiálů, které by na škole jednoznačně měly být uloženy. Pokud nejsou tyto materiály uloženy, pak je očerňována má osoba," uvedla Řápková ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) a děkan právnické fakulty ZČU Jiří Pospíšil v poledních Ozvěnách dne

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, do jehož studijní skupiny na plzeňské fakultě prý měla v letech 2003 až 2004 docházet, pondělním Lidovým novinám řekl, že Řápková na jeho semináře trestního práva vůbec nechodila.

O tom, že Řápková lže, je přesvědčen i učitel školy Jan Kocina. Podle něj jí nikdy nemohl zapsat zápočty a zkoušku z trestního práva Jiří Pipek, jak nyní primátorka tvrdí. Nevedl totiž semináře, a proto ani nehodnotil znalosti studentů a nezapisoval jim do indexu. Pipek před rokem zemřel.

Řápková podle svých slov měla na fakultě individuální plán a na semináře tudíž chodit nemusela. "Škola by měla jednoznačně dohledat v dokumentech, u koho jsem zápočty a zkoušky skládala. To, že dnes někdo zpochybňuje, že pan docent mi nemohl zkoušku napsat, to je nesmyl. Nechť škola předloží dokumenty," reagovala primátorka na zprávy v Lidových novinách.

Na fakultě není ani primátorčina diplomová práce, Řápková v minulosti novinářům ukázala jen její pracovní verzi. "Ta je totožná s tou, která by měla být uložena v univerzitní knihovně. To je opět problém školy," podotkla Řápková.

Záznamy o Řápkové chybí i na jiných katedrách

Studium Ivany Řápkové teď prověřuje komise ustavená rektorem a ve hře je údajně i návrh na odebrání titulu. Děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil (ODS) považuje pochybení v případě Řápkové za závažná. Jak řekl Radiožurnálu, záznamy o tom, že by zápočty a zkoušky skutečně skládala, chybí i na jiných katedrách.

"Pan docent Pipek je bohužel po smrti, tam už to nelze vyvrátit a prokázat, ale na jiných katedrách vyučující žijí, takže tam by mělo být jasno, jestli u někoho paní primátorka skládala zkoušky, či nikoli. Mělo by být v jejím zájmu, aby tyto informace zveřejnila, protože na katedrálních záznamech u klíčových předmětů bohužel záznam o tom, že by paní primátorka skládala zkoušku, není," uvedl Pospíšil.

Kauza právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni je největším skandálem českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě chybí některé práce studentů a zjistilo se, že někteří lidé ji zřejmě absolvovali nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky. V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, už dříve odstoupili z funkcí děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič.

Ministerstvo školství podalo kvůli kauze trestní oznámení a vyzvalo univerzitu, aby přezkoumala udělené tituly. Na vyšetřování případu plzeňských práv bude navíc dohlížet sněmovní komise. O jejím vzniku v úterý rozhodli poslanci s výjimkou většiny občanských demokratů.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme