Počet obětí střelby na základně Fort Hood roste

Třináct obětí si vyžádal nejhorší masakr na americké vojenské základně v historii. Devětatřicetiletý americký muslim Nidal Malik Hasan zahájil palbu proti svým kolegům na základně Fort Hood.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vojenská základna Fort Hood

Americká vojenská základna Fort Hood | Foto: AFP

A to v místě, kde se vojáci podrobují posledním zdravotním prohlídkám před odchodem na zahraniční mise do Afghánistánu nebo Iráku. Právě odchodu do Iráku, kam byl povolán, se údajně pachatel krveprolití obával a může tak jít o motiv jeho činu.

Střelec, který leží se střelnými zraněními v nemocnici, pracoval v armádě jako vojenský psychiatr. V době tragédie bylo na základně Fort Hood asi 35 tisíc vojáků. Armádní mluvčí John Rossi informoval o prvních reakcích armády na událost.

"Základna bude fungovat v režimu vysokého stupně pohotovosti až do chvíle, kdy bude možné se vrátit k normálním operacím. Soustředíme se teď na pomoc obětem a pozůstalým. Začali jsme uvědomovat rodiny obětí, veškerá podpora, se kterou jsme začali, přitom plně respektuje soukromí těch, které zasáhla tato tragédie."

Psychiatr prý chtěl z armády

Střelec, major Nidal Malik Hasan je muslim, a tak první spekulace hovořily o možném teroristickém útoku. To ale jeho příbuzní popírají. Prý šlo o zoufalý čin zoufalého muže. Major Hasan sloužil v armádě jako psychiatr a pečoval o zraněné vojáky, kteří se vraceli z vojenských misí v Iráku a Afghánistánu.

Teď měl sám odjet a sloužit na Středním východě. Jenže s válkou nesouhlasil a snažil se všemi možnými způsoby bojovému nasazení vyhnout. Podle jeho bratrance si dokonce najal právníka a snažil se z armády vykoupit. Major Hasan měl být také terčem šikany kvůli svému jordánskému původu.

Milan Kopp, Jan Prokeš, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme