Potíže Ukrajiny platit za plyn jsou možná politickou hrou

Pro ty, kdo sledují problémy kolem dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu je sedmý den každého měsíce datem hodným zvýšené pozornosti. Právě k tomu termínu musí totiž ukrajinský koncern Naftogaz podle uzavřené dohody ruskému Gazpromu zaplatit za dodávky plynu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Aktuální suma k dnešní půlnoci zní 500 milionů dolarů. A po období relativního klidu to vypadalo, že Naftogaz peníze tentokrát nesežene, alespoň tak informoval ruský premiér Putin švédské předsednictví EU a dánského premiéra Rasmussena. Podle aktuální informace AFP nicméně byly říjnové pohledávky splaceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák o potížích Ukrajiny s platbami za plyn

Podle Libora Dvořáka, komentátora Českého rozhlasu 6, jsou dvě možnosti - buď má Ukrajina tentokrát větší potíže než obvykle, nebo je to společná hra Putina s Tymošenskovou, která má diskreditovat prezidenta Juščenka v předvolební kampani.

"Juščenko se snažil zabránit tomu, aby se platilo za plyn z ukrajinských zlatých rezerv. A chce také přehodnotit smlouvu Tymošenkové s Putinem z ledna tohoto roku. Ukrajina se zavázala koupit v roce 2010 celkem 52 miliardy kubíků ruského plynu, ale Juščenko požaduje, aby smlouva byla přepsána tak, že Ukrajina koupí jen 25 miliard kubíků, protože vzhledem ke krizi tolik plynu nepotřebuje," vysvětlil Dvořák na Rádiu Česko.

Podle Dvořáka však není vyloučena ani třetí možnost - že týden trvající Putinova kampaň o tom, že Ukrajina nemá tentokrát na zaplacení ruského plynu, míří do Evropské unie, která slíbila 2 miliardy dolarů pomoci na restrukturalizaci ukrajinského energetického programu, ale údajně tam zatím žádné peníze nepřišly.

"Není tedy vyloučeno, že Putin vyhrožuje další plynovou krizí jen proto, aby vyrazil z Unie peníze," uzavřel Dvořák.

Patricie Polanská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme