Nalezení volebního klíče pro Kirkúk je stěžejní pro celý Irák

Iráčtí poslanci se nedohodli na novém volebním zákoně. Podle všeho se tak volby nebudou konat v naplánovaném termínu, který byl stanoven na 16. ledna. Alespoň to již prohlásil šéf volební komise Faradž Hajdarí v irácké televizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká republika

Irácká republika | Foto: Emanuel Macoun

Odklad voleb přitom může mít vliv nejen na stabilitu Iráku, ale i na plány prezidenta USA Baracka Obamy stáhnout ze země americké bojové jednotky do příštího srpna a zbytek kontingentu do konce roku 2011.

Komise potřebuje čas

"Nebudeme už moci zorganizovat volby 16. ledna. Bylo by to už velmi obtížné, i kdybychom dostali volební zákon dnes," citovala agentura AFP prohlášení šéfa volební komise Faradže Hajdarího ve veřejné televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném odkladu voleb v Iráku mluvil ve Světě o druhé Rádia Česko komentátor Milan Slezák

Volební komise už dříve upozorňovala, že na přípravu voleb potřebuje zhruba tři měsíce.Vyjádřil naději, že zákonodárci vyřeší své dilema, prohlásil ale, že volební komise neobětuje mezinárodní kritéria a normy.

"Jsme povinni respektovat pravidla, aby tyto volby byly transparentní," zdůraznil Hajdarí. Parlament by měl přitom o novém volebním zákoně hlasovat v sobotu.

Klíčový je Kirkúk

Klíčová na celém sporu o volební zákon je údajně otázka města Kirkúku, jež je v Iráku považováno za jednu z nejbohatších ropných oblastí. Spor se týká statusu města. Kurdové, kterých v posledních letech výrazně přibylo - stěhují se nazpět, v minulosti byli vysídleni - ho považují za kurdské a chtějí, aby bylo připojeno k iráckému Kurdistánu.

Arabové a Turkmeni si to naopak nepřejí. Proto není jasné podle jakých volebních listin se má volit. Arabové chtějí aby to bylo podle stavu obyvatel z roku 2004, Kurdové požadují nynější registry obyvatel.

Zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu 1-Radiožurnál Milan Slezák souhlasil s tím, že Kirkúk je největší komplikací, zejména kvůli národnostní a náboženské skladbě. Za vlády Husajna docházelo k přesidlování a po jeho svržení národnostní poměry naprosto neodpovídaly minulosti.

Jde o to, kam jednou bude Kirkúk patřit, zda jako dříve ke středu Iráku, který je sunitský, nebo jako dříve, kdy byl hlavním městem Kurdů. Navíc věc komplikuje ropné bohatství a otázka dělení moci v celém Iráku. Nalézt volební klíč v Kirkúku je stěžejní pro celou zemi.

"Jedno řešení je, že by se Kirkúk stal jakýmsi otevřeným městem, řekněme něčím, s čím se počítalo v roce 1947 v Jeruzalému. A druhý návrh, který leží na iráckém stole je, že by se poslanci za Kirkúk zvolili jen na jeden rok. Tím by se získal čas, i když by se problém nevyřešil, pouze odložil,"poznamenal Milan Slezák.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme