Poslanci: Zrušte ekozakázku. Ministerstvo: Nejde to

"Zrušte zakázku století," vzkázala dnes poslanecká sněmovna vládě. A myslela tím výběrové řízení na firmu, která má zlikvidovat staré ekologické škody vzniklé před rokem 1992.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka nebezpečného odpadu

Skládka nebezpečného odpadu | Foto: Pozďátky bez jedů

Problém je údajně v tom, že by cena sanace mohla přesáhnout částku 100 miliard korun, přičemž podle analýz České inspekce životního prostředí činí skutečná hodnota zakázky jen asi 40 miliard korun, a že by tuto vysoce předraženou superzakázku mohla získat jen jedna jediná společnost, která by si mohla s obří stomiliardovou částkou nakládat podle libosti.

Nelíbí se to především lidovcům, kteří přišli s návrhem, aby kabinet vzal svá předchozí rozhodnutí v této věci zpět. Proti návrhu na zrušení zakázky byli jen zákonodárci ODS a TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a první náměstek ministra financí Ivan Fuchsa o doporučení poslanecké sněmovny na zrušení obří ekozakázky

Je nutno prověřit, zda se nejedná o ,supertunel'

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody má nyní vláda podle usnesení sněmovny zastavit proces v souladu s naším právním řádem.

Přehrát

00:00 / 00:00

ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan o rizicích obří ekozakázky

"Usnesení zároveň ukládá kontrolnímu výboru, aby prověřil, hospodárnost, účelnost a efektivitu této zakázky. Musíme mít jistotu, zda se nejedná o nějaký supertunel," prohlásil Svoboda v pořadu Radiofórum.

Hlavní důvodem, proč poslanci žádají zastavení tendru, je podle Svobody, že ,nikdo neví, co přesně, za kolik, že ten proces probíhá skrytě před zraky poslanecké nemocny i řady členů vlády, protože to šlo v užším výběrovém řízení.'

"Přitom jde o obrovskou částku peněz, přes 100 miliard korun, jako bychom se bavili třeba o důchodové reformě nebo o reformě zdravotnictví. To musí projít transparentně a musí být na tom širší shoda," dodal Svoboda.

Riziko arbitráží hrozí

Svoboda uvedl také že poslanci si uvědomují rizika žalob, případně arbitráží ze strany zúčastněných firem, před čímž dnes varoval ministr dopravy Gustáv Slamečka a dříve i ministr financí Eduard Janota.

"Ano, riziko si uvědomujeme, proto říkáme, že se má postupovat v souladu s právním řádem. Ale to přece neznamená, že když se vyhlásí tendr, nelze jej už nikdy zrušit. To je možné v různých jeho fázích, to umožňuje zákon. My říkáme - postupujte podle zákona, ale chceme vidět racionalitu, účelnost a efektivitu toho kroku," uvedl Svoboda.

"Chceme, aby se odstranily staré ekologické zátěže, ale ne tak, že zaplatíme obrovské peníze jedné firmě nebo konsorciu firem, a ty pak ty sanace buď udělají nebo ne, protože stát se tímto tendrem zbavuje odpovědnosti," uzavřel Svoboda.

Náměstek Fuchsa: zrušit tendr nyní nelze

Podle prvního náměstka ministra financí, Ivana Fuksy nyní však zrušení tendru nepřichází v úvahu právě kvůli hrozbám žalob případně i arbitráží.

"Tu zakázku je nutno dotáhnout do konce. Ale pokud finální nabídnutá částka bude nezajímavá pro stát, vláda ji nemusí přijmout, aniž by státu vznikly škody. Toto usnesení ale tlačí vládu do nezákonných kroků," prohlásil Fuchsa.

Zrušení výběru firmy na likvidaci starých ekologických škod je podle něj možné provést až poté, co zúčastněné 4 firmy podají cenové nabídky, komise je vyhodnotí, bude se posuzovat, která z firem nabídne nejnižší cenu pod hranicí 115 miliard korun.

"Pak se s vyhodnocením nabídek seznámí vláda a bude mít pravomoc vítěznou nabídku přijmout nebo odmítnout," dodal Fuchsa.

Vláda se však podle něj doporučením sněmovny bude zabývat. "Ministerstvo financí bude určitě vyzváno, aby se k námitkám vyjádřilo a doložilo fakta. Pak k tomu vláda zaujme stanovisko," uzavřel Fuchsa.

Moldan: megazakázka ano, ale za nižší cenu

Ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan si nemyslí, že by princip odstraňování starých zátěží i třeba formou megazakázky zadané jedné velké firmě byl špatný. Předpokládaná částka na sanaci starých ekologických zátěží se mu však zdá nesmírně vysoká.

"Každá ta zátěž musí být posouzena z hlediska aktuálního rizika pro lidské zdraví, myslím, že by se daly najít i adekvátní, leckdy velice levné postupy sanace, což by cenu za sanace podstatně snížilo," domnívá se Moldan.

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme