Německý ministr obrany: Útok na cisterny v Afghánistánu byl vojensky přiměřený

Spolková vláda obhajuje postup německého důstojníka, který nařídil krvavý nálet na unesené cisterny v severním Afghánistánu. Při útoku zemřelo několik desítek lidí, většinou bojovníků Talibanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přistání vrtulníku Mi-17 na plochy

Přistání vrtulníku Mi-17 na plochy | Foto: Ivan Pospíchal

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg považuje vydání rozkazu k náletu za vojensky ospravedlnitelné. Myslí si, že ke vzdušnému útoku amerických letadel na dvě cisterny prostě dojít muselo.

Novopečený ministr obrany to odůvodňuje hlavně panující bezpečnostní situací v okolí města Kundúzu na severu Afghánistánu. Politik bavorské CSU tak dospěl ke stejnému závěru, jako před ním generální inspektor bundeswehru Wolfgang Scheiderhan.

Guttenberg ale zároveň připustil, že při provádění rozkazu došlo k procesním chybám a pochybení z důvodu nedostatečného výcviku. Ke stejným závěrům údajně dospěli i vyšetřovatelé Severoatlantické aliance.

Spolkový ministr obrany vychází z předpokladu, že si nálet vyžádal i mrtvé z řad civilistů. "Každé takové oběti hluboce a z celého srdce lituji," dodal Guttenberg.

K náletu nedaleko města Kundúzu, při kterém zemřelo několik desítek lidí, vydal rozkaz německý velící důstojník. Berlín se na to konto stal terčem ostré kritiky.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme