Belgie zahajuje očkovací kampaň proti prasečí chřipce

V Belgii se začíná očkovat proti takzvané prasečí chřipce. Vakcína bude v lékárnách ale dostupná pouze na předpis pro pacienty z rizikových skupin. Mezi ně patří například těhotné ženy, rodiče dětí do 6 měsíců nebo zdravotnický personál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Belgické lékárny dostaly tento týden zásobu milionu dávek vakcíny. Další objednávky je federální agentura pro léky schopná uspokojit do 24 hodin.

Vakcínu budou lékárny zdarma vydávat lidem na lékařský předpis. Praktický lékař musí posoudit, jestli pacient patří do rizikové skupiny a jestli mu dobrovolné očkování doporučí.

Mezi rizikové osoby patří ženy ve druhém a třetím trimestru těhotenství, děti do stáří půl roku a lidé se zdravotními obtížemi, které mohou být při chřipkovém onemocnění nebezpečné.

Do skupiny, která se může začít očkovat, spadají i pracovníci v belgickém školství, nebo ti, kteří přicházejí do kontaktu s dětským kolektivem a také zdravotnický personál.

Lékařské vyšetření pro předpis vakcíny budou plně hradit zdravotní pojišťovny. "Každé úmrtí spojené s touto chorobou pro nás bude nepřijatelné," nechala se slyšet federální ministryně zdravotnictví Laurette Onkelinx.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme