Amerika drží smutek za oběti střelby na vojenské základně Fort Hood

Spojené státy si připomínají památku obětí na základně Fort Hood. Tragická událost, při níž major armády Nídal Malik Hasan zastřelil 13 jiných vojáků viditelně otřásla Amerikou. Potvrdil to prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vojenská základna Fort Hood

Americká vojenská základna Fort Hood | Foto: AFP

"Rodina, přátelé a celý národ truchlí po mužích a ženách, kteří se stali obětí jednoho z nejhorších útoků, ke nimž kdy došlo na našich vojenských základnách," řekl prezident Obama v krátkém projevu k národu.

"Od teď až do dne veteránů - tedy 11. listopadu - budou viset vlajky na všech úřadech a veřejných budovách na půl žerdi," dodal Barack Obama. Debata se teď soustřeďuje na to, jak se tak šokující incident mohl stát přímo na vojenské základně a jak ho mohl spáchat sám důstojník armády.

Nídal Malik Hasan je palestinského původu a je muslim. V ozbrojených silách sloužil bez problémů řadu mnoho let a působil jako psychiatr. Měl mimo jiné za úkol pomáhat vojákům, kteří trpěli postraumatickým stresem a vraceli se z bojů často zmrzačení. Právě to, a skutečnost, že měl být major Hasan nasazený v Afgánistánu, mohlo přispět k tragické změně v jeho chování - spekulují odborníci v médiích.

Příbuzní a blízcí majora Hasana zmiňují možnou skrytou šikanu ze strany ostatních vojáků a celkový pocit životního zklamání.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme